Ekspert: Skattesag er tobaksenkens ansvar

- Medmindre man kan dokumentere, at nogle andre bevidst har forsøgt at snyde, lyder professors vurdering af skattesag mod stenrig millionøses selskab

Skat jagter et tilgodehavende på et flercifret millionbeløb fra Tineke Færchs selskab SF Gruppen ApS, som er lånt ud til en hollandsk fond. Foto: Thomas Lekfeldt/SCANPIX
Skat jagter et tilgodehavende på et flercifret millionbeløb fra Tineke Færchs selskab SF Gruppen ApS, som er lånt ud til en hollandsk fond. Foto: Thomas Lekfeldt/SCANPIX

En skattesag om millioner hænger umiddelbart på en 85-årig stenrig tobaksenke.

Det vurderer professor i samfundsvidenskab på Roskilde Universitet Bent Greve.

Som Ekstra Bladet har afsløret, er Skat lige nu i hælene på den stenrige tobaksenke Tineke Færch og hendes selskab SF-Gruppen ApS.

Ekstra Bladet har over flere dage afdækket, hvordan Skat jagter et tilgodehavende på et flercifret millionbeløb, som man mistænker Tineke Færchs pengetank for at have kanaliseret ud af landet.

SF-Gruppen har ydet et lån til en hollandsk fond på 16 millioner kroner, men de uafhængige revisorer skriver i de seneste to regnskaber, at myndighederne anser lånet for at være et ulovligt lån til selskabets ejer, den 85 årige-Tineke Færch.

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Se også: Skat jagter stenrig tobaksenke

Seneste afsløring viser dog, at hendes søn Erik Færch er dybt involveret i overførslerne til hollandske fond - stik imod, hvad han selv har forklaret Ekstra Bladet.

Pengene er angiveligt blevet brugt på lejligheder i Portugal til brug for Erik Færch.

Men ifølge Bent Greve ligger ansvaret umiddelbart hos Tineke Færch:

- Det må være ejerens ansvar. Og så kan der være et bestyrelsesansvar for ikke at have stoppet det ulovlige lån, som der også står i revisionsbemærkningerne. Men det må være ejeren, der har ansvaret, siger professoren, som dog dermed ikke udelukker et medansvar hos bestyrelsen.

Se også: Ny afsløring: Færch risikerer fængsel

For SF-Gruppen ApS’ vedkommende var der dog, da Skat begyndte at interessere sig for foretagendet, ikke nogen bestyrelse, men udelukkende en direktion bestående Tineke Færch.

- Så det er en 85-årig dame, der hænger på den?

- Det må det være, medmindre man kan dokumentere, at nogle andre bevidst har forsøgt at snyde. Ejeren har det endelige ansvar, medmindre hun har givet dispositionen videre til nogle andre, som har fået lov til at handle på hendes vegne, og som så har gjort det uden at informere hende. 

Tineke Færch hævder over for Ekstra Bladet, at hun intet kender til, at Skat jagter hendes selskab.

Kan ende med fængsel
SF Gruppen ApS har en kapital på flere hundrede millioner kroner og opstod efter Tineke Færchs ægtefælle Stener Færchs død og salget af familiens aktieposter i Skandinavisk Tobakskompagni.

Artiklen fortsætter under grafikken...

Den verserende skattesag kan ifølge flere eksperter ende med at udløse en straffesag og i sidste ende fængsel.

Ekstra Bladet har gentagne gange forsøgt at få den 85-årige kvinde til at forholde sig til skattesagen, men hun henviser til sin advokat, Tyge Trier.

Trier afviser at be- eller afkræfte, at der er en verserende skattesag mod SF Gruppen:

- Jeg kan godt bekræfte, at Deloitte har lavet en ’midlertidig påtegning’  – regnskabet som kom i juni – hvor revisionen har skrevet om et 16,7 millioner kroner, der står i regnskabet for 2015. Der har de sagt, at der var nogle informationer, der skulle indhentes omkring det lån, siger advokaten, som også mener at kunne nikke genkendende til, at lånet er kort omtalt i regnskaberne for 2014 og 2013, siger advokaten til Ekstra Bladet.

Han afviser at forklare, hvad der er op og ned angående de godt 16 millioner kroner og vurdere alvorsgraden af sagen.

Tineke Færch har stuvet ubeskattede penge fra sit danske firma ned i en hollandsk fond. Interne dokumenter afslører, at det er sønnen Erik Færch (th), der har instrueret Nordea i at håndtere overførslerne. Eksperter kalder manøvren ulovlig. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix Tæt på Smøg-millionærer: Familieballade i kampen om pengene

Eneansvarlig i årevis
Den 85-årige tobaks-enke er eneste ejer af SF-Gruppen ApS og har i årevis været eneansvarlig for pengetanken, som selskabet bedst kan betegnes. Og tvisten med Skat nævnes udtrykkeligt i foretagendets seneste regnskaber.

Flyttefest i pengetank

Efter i årevis at have været eneansvarlig for sin pengetank foretog Tineke Færch før årsskiftet en række ændringer i SF-Gruppen ApS.

10. oktober 2016 bliver sønnen Erik Færch indsat som direktør.

30. december fratræder Tineke Færch som administrerende direktør og bliver i stedet formand for en bestyrelse.

Her sidder desuden hendes advokat Tyge Trier samt Petronella Adriana Maria Bos, der er Erik Færchs samleverske. Petronella Adriana Maria Bos er stifter af den hollandske fond, som SF-Gruppen ApS ifølge Skats mistanke ulovligt har lånt penge til.

Ifølge professor Bent Greve kan omorganiseringen af selskabet betyde flere ting:

- Det er ikke enkelt at gennemskue, men det tyder igen på, at man har forsøgt at undgå skatteregler og overføre værdier – og samtidig undgå at betale skat heraf.

8 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere