Én lille milliard fattigere efter donation

Winnie Liljeborg, der blev rig på Pandora, har i 2019 doneret en stor del af formuen til sin egen fond

Winnie Liljeborg har udbetalt sig selv et udbytte på 30 mio. kr. i 2019, men det er peanuts i forhold til den donation, som hun lagt i sin velgørende fond. Foto: North East Familiy Office
Winnie Liljeborg har udbetalt sig selv et udbytte på 30 mio. kr. i 2019, men det er peanuts i forhold til den donation, som hun lagt i sin velgørende fond. Foto: North East Familiy Office

Hun var i sin tid med til at til stifte smykkefirmaet Pandora sammen med sin daværende mand Per Enevoldsen, hvilket gjorde hende overordentlig rig, da ægteparret valgte at sælge deres andel.

Siden da er Winnie Liljeborg kun blevet mere velhavende, hvilket et nyt 2019-regnskab fra hendes investeringsselskab Liljeborg Aps tydeligt illustererer.

Her er resultatet på 76 mio. kr., hvilket er en klar forbedring i forhold til forrige års underskud på 35 mio. kr. Resultatet betegnes også som 'tilfredsstillende' af direktør Martin Høyer-Hansen.

Overskuddet er kommet i hus på baggrund af afkast af selskabets kæmpemæssige værdipapirbeholdning.

På skrump
Alligevel er egenkapitalen Liljeborg Aps skrumpet med knap én milliard kroner. Fra 4,9 til 3,9 mia. kr.

Årsagen skal findes i den fond, som Winnie Liljeborg har stiftet. Liljeborgfonden, som den kaldes, støtter velgørende arbejde indenfor områder, der har stor betydning for hende.

Det drejer sig blandt andet om børn og unge, som er socialt udsatte, og mødre og børn, der har brug for hjælp.

I to omgange i løbet af 2019 har Liljeborgkoncernen doneret først 350 mio. kr. og derefter 600 mio. kr. til fonden.

'Som følge af disse donationer er koncernens samlede balance reduceret betydeligt', fremgår det af regnskabet.

Winnie Liljeborg blev i 2019 af Berlingske rangeret som den 25. mest velhavende person i Danmark, hvorfor hun også var landets fjerde rigeste kvinde.

Med donationen ryger formuen markant ned, men hun vil stadig være blandt de mest velhavende danskere.

Corona
Forventningerne til 2020 er da også gode, da man regner med et overskud på 120 mio. kr. før skat, men det kan dog nå at ændre sig hurtigt.

'Den økonomiske udvikling er i årets første kvartal voldsomt påvirket af den globale Corona epidemi. Udviklingen har også påvirket de investeringer, som koncernen har, men den kapitalbevarende strategi har stået sin prøve. Koncernens investeringer er således langt mindre påvirket af den globale udvikling end markedet generelt', skriver ledelsen i regnskabet.

98 kommentarer
Vis kommentarer