EU vil indsamle mindst 7,5 milliarder euro til coronavaccine

Mandag begynder EU og internationale partnere indsamling for at skaffe penge til udvikling af coronavaccine

Der skal udvikles en effektiv coronavaccine, som skal være tilgængelig for hele verden, hvis coronavirus skal bekæmpes, mener EU.

Derfor indleder EU mandag en online-indsamlingskonference, hvor målet er at indsamle mindst 7,5 milliarder euro svarende til cirka 56 milliarder kroner til behandling af coronavirus og udviklingen af en vaccine.

Danmark donerer 50 millioner euro svarende til 373 millioner kroner, siger Mette Frederiksen (S) i en videobesked på konferencen.

- Vi har brug for en forenet og strategisk tilgang til forskning. Ingen kan vinde denne kamp alene, så vi skal dele løsninger.

- Der er behov for at rette finansiering mod for eksempel vacciner for at bekæmpe Covid-19, siger hun.

De 7,5 milliarder euro er det første mål i indsamlingen, som skal foregå som et 'indsamlingsmaraton' over længere tid, siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag som indledning til indsamlingen.

- Vi skal lære at leve med virusset indtil - eller hvis - vi udvikler en vaccine. Og derfor skal vi stå sammen mod coronavirus for at få udviklet behandling, som kan nå ud til hvert eneste hjørne af verden.

- I dag er kun starten på et indsamlingsmaraton. Men der vil være brug for mere, så vi kan arbejde på initiativer til at bekæmpe virusset, siger hun.

EU-Kommissionen giver en milliard euro til indsamlingen, meddeler von der Leyen mandag.

Også internationale partnere har været med til at forberede konferencen.

Herunder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og Gates Foundation, som den amerikanske milliardær Bill Gates står bag.

Det øjeblikkelige økonomiske behov for at kunne udvikle behandling og vaccine er 7,5 milliarder euro ifølge WHO og forskere. Det er derfor, det første mål er lige præcis dette beløb.

Den tyske kansler, Angela Merkel, meddelte tidligere mandag på konferencen, at Tyskland donerer 525 millioner euro svarende til cirka 3,9 milliarder kroner.

Storbritannien donerer 388 millioner pund svarende til cirka 3,3 milliarder kroner til vaccineudvikling, test og behandling, siger Boris Johnson.

Et af de helt store bidrag kommer fra Japan, som donerer 762 millioner euro svarende til 5,7 milliarder kroner.

Fra mandag eftermiddag er det muligt for lande, internationale organisationer, institutioner og virksomheder at donere penge.

Senere mandag vil der ifølge EU-Kommissionen blive sat et nyt indsamlingsmål til de kommende ugers indsamling.

FAKTA: Sådan arbejder EU på coronavaccine

Der bliver arbejdet på flere fronter i EU for at få udviklet en coronavaccine.

Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, er det 'altafgørende', at der bliver udviklet en vaccine, hvis virusset skal bekæmpes.

Mandag sætter EU gang i et online-'indsamlingsmaraton', som skal indsamle mindst 7,5 milliarder euro svarende til cirka 56 milliarder kroner til udvikling af en coronavaccine og behandling.

Også andre EU-tiltag i arbejdet for en vaccine har været i gang de seneste måneder.

Her er nogle af de ting, EU gør for at støtte arbejdet for en coronavaccine:

* Det tyske medicinalselskab CureVac har fået tilbudt 80 millioner euro i økonomisk støtte fra EU-Kommissionen til vaccineudvikling.

* Gennem EU's program for forskning og innovation, Horizon 2020, blev 48,2 millioner euro i marts fordelt til 18 projekter - i alt 151 researchhold - fra hele EU, som blandt andet skulle gå til arbejdet for nye behandlinger og vacciner.

* Forskere på Københavns Universitet fik 20 millioner kroner af EU fra den pulje til udvikling af en vaccine.

* EU-Kommissionen har lanceret en dataplatform, som skal muliggøre hurtig indsamling og deling af tilgængelig forskningsdata om coronavirus for at lette arbejdet for en vaccine.

* Mandag er EU vært for en onlinekonference, som skal samle mindst 7,5 milliarder euro ind til udviklingen af en vaccine. I de kommende uger skal der samles endnu flere penge ind.

Kilde: EU-Kommissionen.

FAKTA: Disse beløb donerer lande til vaccineindsamling

Mandag er EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vært for en global, online indsamlingskonference, som skal skaffe mindst 7,5 milliarder euro til udviklingen af en coronavaccine.

Frankrig, Tyskland, Spanien, Norge, Storbritannien, Canada, Japan, Saudi-Arabien og Italien er medarrangører af konferencen.

Også internationale partnere har været med til at forberede konferencen.

Fra mandag eftermiddag er det muligt for alle lande, internationale organisationer, institutioner og virksomheder at donere penge.

Her er, hvad nogle lande donerer:

* Danmark: 50 millioner euro - 373 millioner kroner

* Norge: 189 millioner euro - 1,4 milliarder kroner

* Frankrig: 500 millioner euro - 3,7 milliarder kroner

* Tyskland: 525 millioner euro - 3,9 milliarder kroner

* Spanien: 125 millioner euro - 931 millioner kroner

* Italien: 71,5 millioner euro - 533 millioner kroner

* Storbritannien: 442 millioner euro - 3,3 millioner kroner

* Sydafrika: 1,2 millioner euro - 8,9 millioner kroner

* Saudi-Arabien: 457 millioner euro - 3,4 milliarder kroner

* Japan: 762 millioner euro - 5,7 milliarder kroner

* EU-Kommissionen: 1 milliard euro - 7,5 milliarder kroner

Kilder: EU-Kommissionen

10 kommentarer
Vis kommentarer