Først gad han ikke Lego: Nu er han milliardær-familiens overhoved

Thomas Kirk Kristiansen havde det svært som søn af ’den rige fabrikant’ og interesserede sig i starten ikke for Lego-koncernen, fortæller forfatter

Journalistisk chefredaktør på Børsen og forfatter til bogen 'Miraklet i LEGO, Niels Lunde, besøgte torsdag Ekstra Bladet for at fortælle og tronskiftet i den store, danske virksomhed. Se med her

Han er det nye overhoved for Danmarks rigeste familie.

37-årige Thomas Kirk Kristiansen har overtaget ansvaret for sin 68-årige far Kjeld Kirk Kristiansen.

- Jeg glæder mig meget til at påtage mig et større ansvar på vegne af fjerde generation i min familie. Jeg har forberedt mig i tæt samarbejde med min far og Jørgen Vig Knudstorp, fortæller hovedpersonen i en pressemeddelelse.

Men forholdet til Lego-klodsen har været noget forskellig for far og søn.

Det fortæller Søren Jakobsen, der er forfatter til flere bøger om Lego-arvingerne.

- Han adskiller sig en hel del fra sin far. Thomas har altid holdt en distance til Lego, mens Kjeld som barn skulle lege med legoklodser derhjemme sammen med sin søster som forsøgskaniner. Siden da har Kjeld været i Lego med ild og sjæl, og sådan har det ikke været med Thomas. Han har kun haft et kort trainee-ophold i Lego, ellers har han holdt sig væk.

Thomas Kirk Kristiansen er ikke ligesom sin far Kjeld kendt i den brede offentlighed. Det bliver han nu, når han skal være familiens nye overhoved. (Foto: Lego) Erhvervsnyheder - 28. apr. 2016 - kl. 15:35 Lego-Thomas overtager fars plads: Har oddsene imod sig

Passion for ridesport

Især barndommen var ikke helt nem.

- I hans barndom oplevede han, at hele byen vidste, hvem han var. Han havde måske lidt svært ved at have et almindelig skole- og barndomsliv, fordi han jo var den rige fabrikants søn.

En oplysning han for flere år siden har berettet om i et af sine sjældne interviews - den gang med Legos eget personaleblad. 

I stedet har interessen altid ligget på ridesporten.

- Han har gået meget op i hesteavl. Han har sit eget stutteri på Fyn, hvor han opdrætter arabiske rideheste, fortæller Søren Jakobsen.

Kirk Arabians, som stutteriet hedder, har dog ikke været den store økonomiske succes. Siden det blev stiftet i 2011 har der været et samlet underskud på 40 millioner kroner.

Se også: Lego-konge overlader magten i koncernen til sin søn

Beskeden uddannelse

Ambitionerne har heller aldrig været på at blive direktør for Lego-koncernen. Det valg traf han tidligt, hvorfor han også 'kun' har uddannet sig som markedsøkonom.

- Hans far tager en MBA (masteruddannelse red.) i Schweiz, men Thomas vælger noget helt andet - et noget lavere uddannelsesniveau. Det er jo i virkeligheden en lavere uddannelse i forhold til det, man skal have på det niveau, som Lego er – en international koncern, der kræver meget.

Ifølge Søren Jakobsen har Thomas Kirk Kristiansen ikke lyst til at tilsidesætte sit privat- og familieliv på den måde.

Først da han kommer ind i bestyrelsen i 2004 som en såkaldt observatør, træder han ind i Lego-varmen. Her udvælger Kjeld sin søn som familiens kandidat. 

- Hans uddannelse som bestyrelsesmedlem startede i virkeligheden der. Nu bliver han så forfremmet. Der har været tid til at se ham an, og om han kunne løfte opgaven. Og det har hans far kunnet se og de andre i bestyrelsen.

Søstre accepterede valg

Hans søstre Agnete Kirk Thinggaard (32 år) og Sofie Kirk Kristiansen (39 år) har samtidig accepteret, at det er ham, som skal være den ledende i familien. 

- De er også gået fra på et tidligt tidspunkt. Sofie var på et trainee-ophold for Lego i USA, men det blev ikke til mere end det. Agnete er med på det danske OL-hold i ridning, så hun har i hvert fald nogle andre ambitioner.

Han tror ikke, at man kommer til at mærke nogen forskel med Thomas Kirk Kristiansen som familiens overhoved. Og planen med skiftet er rimelig klar:

- Han har bestået den første del af optagelsesprøven. Og med tiden skal han overtage Kjelds position som formand for Kirkbi, som jo er Danmarks største private pengetank. Det er i virkeligheden det, de sigter på.  

2 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere