Frygt for global krise: Sådan rammer det Danmark

Kinas aktiemarked styrtdykker og trækker Danmark og resten af verden med ned i sølet - men kinesiske initiativer kan være med til at stoppe nedturen

De danske aktier er styrtdykket fra morgenstunde. (Arkivfoto: EPN)
De danske aktier er styrtdykket fra morgenstunde. (Arkivfoto: EPN)

Det danske aktiemarkeds flagskib C20-indekset var kun lige åbnet, før der for alvor var dømt krisestemning.

De tyve mest værdifulde aktier i Danmark faldt på få minutter med 4,6 procent i gennemsnit.

- Det er meget voldsomt. Hvis det ikke retter sig lidt er vi på vej mod en af de dårligste aktiedage herhjemme nogen sinde, siger chefstrateg ved Dansk Bank Private Banking, Frank Øland, til Ekstra Bladet.

Den rystende åbning af det danske marked skyldes først og fremmest, at et kinesisk aktiemarked lige nu er i knæ.

Kinas økonomi er verdens næststørste og et gigantisk fald på flere af de toneangivende aktier har sendt rystelser af frygt gennem det globale aktiemarked.

Se også: Danske aktier tager største endagstæsk nogensinde

Grebet af frygt
- Det, der sker, at markedet bliver grebet af den frygt for, at vi nu ser en vækstnedgang i Kina. Det kan udvikle sig til en markedskrise og derfor prøver mange investorer at skrue ned for deres risici ved at sælge ud af deres aktier, siger chefstrategen fra Danske Bank

The Shanghai Composite Index, der betragtes som det toneangivende indeks i Kina, faldt svimlende 8,5 procent mandag og flere af de andre fulgte trop.

Dette er en udvikling, som i dag når sit foreløbige klimaks, efter nedturen ramte Kina og herefter resten af markederne i slutningen af sidste uge.

- Det tog fart i sidste uge, og så har det været rigtig galt her til morgen. Det er global aktienedtur, hvor Asien trækker os med ned og bestemt ikke kun noget, vi kun ser i Danmark, siger chefstrateg Frank Øland 

Se også: Brandudsalg på børsen: C20-aktierne rasler ned

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

Det kan stoppe det
Chefstrategen fra Danske Bank forklarer, at udviklingen kræver umiddelbar handling fra Kina, hvis nedturen skal vendes.

- Hvis der kom nogle nøgletal, der viste, at økonomien altså har det godt. Det er dog ikke sandsynligt på den korte baner, da der ikke rigtig kommer nogle nøgletal i denne uge, siger Frank Øland og fortsætter:

- Så kan politikerne i Kina også være med til at vende udviklingen. Men her er det ret afgørende hvilke håndtag, de skruer på. Hvis de laver en finanspolitisk lempelse og siger, at nu går vi ud og bruger en masse penge, så vil det være udelukkende positivt. Men hvis de i stedet siger, at nu vil vi svække vores valutakurs, så vil det være godt for kinesisk økonomi, men vil til gengæld svække resten af verdens konkurrenceevne.

Hvis en af disse to ting ikke sker forudser Frank Øland, at kurserne vil rasle ned det næste stykke tid.

- Det vil i så fald først stoppe, når kurserne er så lave, at investorerne tænker, at nu kan de lave et rigtig godt køb. Og her kan sagtens gå flere dage, før de hopper om bord, siger han.

I 1997 havde Kina en gigantisk økonomisk krise, som man frygter kommer til at gentage sig.

Frank Øland fra Danske Bank er dog lidt mere optimistisk i forhold til de værste dommedagsprofetier.

- De har ikke så meget gæld i dollar, som de havde dengang. De har mere gæld i lokal valuta, mere fleksible valutakurser og de har større valutareserver, så der er meget, der taler for, at her ikke bliver en gentagelse af 97, afslutter han.

123 kommentarer
Vis kommentarer