Jysk bank er gået konkurs

På grund af store risikofyldte udlån går Østjydsk Bank nu konkurs. Sparekassen Vendsyssel overtager

De seneste år har Østjydsk Bank kæmpet for at holde sig oven vande. Men nu gik den ikke længere for lokalbanken i Mariagerfjord, som torsdag indgiver konkursbegæring.

Det skyldes blandt andet bankens store risikofyldte udlån, som alle blev etableret før finanskrisen. Dermed er aktionærernes kapital tabt. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse.

Sparekassen Vendsyssel overtager banken, hvilket omfatter alle 14.000 kunder samt medarbejderne. Det sker mod en betaling på 50 millioner kroner.

- Vi er meget kede af, at det ikke har kunnet lade sig gøre at sælge banken med fuld dækning til både aktionærer og den efterstillede kapital.

- Vi er meget glade for, at vi sammen med Sparekassen Vendsyssel har fundet en holdbar løsning på de udfordringer, som Østjydsk Bank står overfor, siger Max Hovedskov, bankdirektør i Østjydsk Bank.

Hovedskov fortsætter som regionsdirektør i Sparekassen Vendsyssel for Østjydsk Banks hidtidige aktiviteter i Mariager, Hadsund og Hobro.

Analytikere og andre har tvivlet på, at det ville lykkes for banken at indsamle de mange millioner, som skulle bringe banken på fode igen.

De seneste år har banken været belastet af lånene fra før krisen. Banken har kæmpet med at rejse den fornødne kapital. Trods de forbedrede konjunkturer lykkedes det ikke.

Fra 2012-2015 lød de samlede nedskrivninger på 1,2 milliarder kroner. Det er ikke mere end to år siden, at den forrige genopretningsplan fandt sted.

Banken har siden 2013 arbejdet målrettet med at nedbringe udlånet, herunder også nødlidende udlån. Samtidig er der blevet solgt og sammenlagt afdelinger, solgt aktiver og foretaget løbende tilpasninger af omkostningerne.

Indsatsen har resulteret i positive resultater i både 2016 og første halvår af 2017. Medn det er altså ikke lykkedes at opnå den nødvendige styrkelse.

Desuden har ny regulering skærpet kapitalkravene til pengeinstitutterne yderligere.

Efter overtagelsen får fem medlemmer af Østjydsk Banks repræsentantskab plads i Sparekassens Vendsyssels øverste ledelsesorgan.

Ekspert: Staten taber penge på konkurs - men god løsning

Staten har penge til gode i Østjydsk Bank, og derfor taber vi alle penge på lokalbankens konkurs.

Alligevel er konkursbegæringen en god løsning, vurderer Lars Krull, der er bankekspert og seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

- Hvis ikke Østjydsk Bank havde fundet en løsning netop nu, var banken gået i det, der hedder Finansiel Stabilitet - og så var staten nødt til at putte væsentligt flere penge i til skade for os alle sammen, siger han.

Østjydsk Bank har torsdag indgivet konkursbegæring. Banken har de seneste år været belastet af store risikofyldte lån, der blev etableret før finanskrisen.

Siden 2013 har banken arbejdet målrettet med at nedbringe udlånet, men det har ikke været muligt at rejse den fornødne kapital.

- Hver gang Finanstilsynet har været på besøg hos dem, har de måttet foretage ekstraordinære nedskrivninger.

- De har prøvet at rejse kapital en del gange, og hver gang har de skuffet på de løfter og udsigter, de gav, siger Lars Krull.

Derfor er det ikke den store overraskelse, at banken nu går konkurs, forklarer han.

Sparekassen Vendsyssel overtager for en pris på 50 millioner kroner banken - herunder alle bankens 14.000 kunder og medarbejdere.

Det får dog ikke den store betydning for bankens kunder, vurderer Lars Krull.

- Banken får et nyt navn - det bliver en sparekasse - men de vil blive ved med at kunne bruge deres dankort, som de vil, siger han.

97 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere