Kan du se forskellen? Dansk tøjmærke sagsøger modegigant for efterligning

Den århusianske regntøjsvirksomhed Rains vil have stoppet den spanske modegigant Zara i at sælge regnjakker, der ligner deres

Er der tale om to vidt forskellige jakker, eller er det en efterligning? Det lille danske firma Rains mener det sidstnævnte og er derfor gået i kamp med modekæmpen Inditex, der har en omsætning på over 175 milliarder kroner.
Foto: Rains
Er der tale om to vidt forskellige jakker, eller er det en efterligning? Det lille danske firma Rains mener det sidstnævnte og er derfor gået i kamp med modekæmpen Inditex, der har en omsætning på over 175 milliarder kroner. Foto: Rains

Se godt på de to grønne regnjakker, som tvillingerne på billedet har på.

Udgaven til højre er designet af det danske regntøjsfirma Rains i 2014, mens den til venstre er lavet af modegiganten Zara og sat til salg et par år senere.

Regnjakkerne er derfor omdrejningspunktet i en stor kopi-sag, som det lille men fremadstormende danske modemærke netop har anlagt i Sø- og Handelsretten mod en af verdens allerstørste modekoncerner, spanske Inditex, som Zara er en del af, skriver Børsen i dag.

Forbud og kompensation
Overfor Ekstra Bladet fortæller medejer og administrerende direktør Daniel Brix Hesselager, at han vil vil have nedlagt et forbud mod, at Inditex sælger ovenstående regnfrakke, samt en regnjakke, der blev designet i 2012.

Derudover kræver han en stor økonomisk kompensation, omend han ikke vil sætte et specifikt beløb på.

- Det er principielt ikke i orden, at de bare kopierer os. Og hvis ikke vi gjorde noget, ville det jo være en stiltiende accept. Så det er lige meget, om det er en kæmpe stor koncern, der kopierer os, eller om det er en mindre virksomhed. Vi har afsat de nødvendige ressourcer til at kæmpe, så det vil vi gøre, siger han.

Se også: Senge-mastodont i krig med danske forhandlere: I kopierer vores tern

De to jakker, som sagen drejer sig om, kan ses både for og bag herunder. Rains er til venstre, mens Zara er til højre.

Træk i billederne for at se forskellen. Artiklen fortsætter under billederne.

Interaktivt element

Interaktivt element

Interaktivt element

Interaktivt elementRains rettede ifølge Daniel Brix i første omgang henvendelse til Inditex i 2016, da Zara begyndte at sælge de pågældende regnjakker. Alligevel blev regnjakkerne igen sat til salg her i 2017.

- Derfor har vi nu valgt at stævne dem, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet..

Det er Amancio Ortega, der har stiftet Inditex. På den baggrund er han en af verdens rigeste. Her er han sammen med sin datter. Foto: Action press/All Over Press
Det er Amancio Ortega, der har stiftet Inditex. På den baggrund er han en af verdens rigeste. Her er han sammen med sin datter. Foto: Action press/All Over Press
 

Jagter kopister
For ham og Rains er det samtidig ikke første gang, at man er på jagt efter mulige kopister.

Tidligere har regntøjsfirmaet således taget henvendelse til andre virksomheder, der har efterlignet deres regnjakker. Størstedelen har rettet ind og kun en enkelt gang er det endt i Sø- og Handelsretten, og her vandt Rains.

- Det er et område, som vi har stort fokus på, siger han. 

Men man kan vel heller ikke lave tusindvis forskellige regnjakker. Hvor går grænsen henne i forhold til, om noget er en efterligning?

- Vi laver 25 forskellige regnjakker hvert år, og jeg vil vove den påstand, at vi kan lave uendeligt mange forskellige slags. Konkurrencen på markedet er kun godt og inspiration er fint, men grænsen går, når man decideret kopierer. Og det mener vi, er blevet gjort i de her tilfælde.

Inditex' danske advokat, Nicolai Lindgreen, Kromann Reumert, har ikke reageret på Ekstra Bladets henvendelse. Til Børsen oplyser advokatfirmaets presseansvarlige, at man ingen kommentarer har.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen