Konkurspakke skal stoppe virksomhedsdød hos ældreplejen

Fem anbefalinger skal hjælpe kommunerne med de mange konkurser hos private virksomheder på ældreområdet

En række nye anbefalinger skal hjælpe kommunerne med at undgå situationer, hvor de står uden hænder til at tage sig af de ældre, der har brug for hjælp.

For det sker hyppigere og hyppigere.

En ny undersøgelse fra KL viser, at mindst 30 kommuner har oplevet i hvert fald én konkurs hos en privat leverandør på plejeområdet siden april 2013.

Mindst 4.150 borgere har været berørt af konkurserne.

Dansk Erhverv, Kommunernes Landsforening og Dansk Industri står bag de fem anbefalinger.

- Enhver konkurs er en for mange. Det er ikke fair for nogen. Og kommunerne skal gøre alt for, at det går mindst muligt ud over de ældre, siger Thomas Adelskov, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, i en pressemeddelelse.

Konkurspakken kommer i kølvandet på den stigning, der er sket af konkurser på ældreplejeområdet.

Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv, lovede tidligere på sommeren, at de ville gøre noget ved problemet.

Og det er altså den løsning, der bliver præsenteret nu.

- Der findes en række redskaber, man kan bruge for at tage konkurserne i opløbet, siger Thomas Adelskov.

De fem anbefalinger består af, at man skal stille krav til virksomhederne om sund økonomi, virksomhederne skal stille en økonomisk sikkerhedsstillelse, der skal være dialog og samarbejde, konkrete beredskabsplaner og en dialog, hvis tilbuddene har en unormalt lav pris.

Siden 2013, da politikerne gjorde det muligt for private firmaer at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne, er der kommet en række firmaer, der dumper priserne og så efterfølgende må konstatere, at det ikke hænger sammen.

Det er et problem for kommunerne, fordi de risikerer at skulle levere ældrepleje med en times varsel, når et firma går konkurs.

5 kommentarer
Vis kommentarer