Lego-familien taber kæmpe beløb på kendt butikskæde

Onsdag var rigtig skidt for Matas og derfor også for butikskædens storaktionær, Kirk Kristiansen-familien

Lego-familien samlet. Fra Venstre
Agnete Kirk Thinggaard, Camilla Kirk Kristiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Edith Kirk Kristiansen,  Sofie Kirk Kristiansen og Thomas Kirk Kristiansen. Foto: ritzau/Joachim Ladefoged
Lego-familien samlet. Fra Venstre Agnete Kirk Thinggaard, Camilla Kirk Kristiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Edith Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Thomas Kirk Kristiansen. Foto: ritzau/Joachim Ladefoged

Den pressede Matas-kæde har indtil videre ikke været nogen god investering for Danmarks rigeste familie, Kirk Kristiansen, der især er kendt for deres Lego-ejerskab.

Hundredevis af millioner er således gået tabt i værdi, fordi butikskæden har fået prygl på børsen.

I går slog Matas-aktien så rekord - og vel at mærke en negativ en af slagsen.

Efter et styrtdyk på 14 procent endte dagen i kurs 81,5, hvilket er det laveste nogensinde. Det betyder, at familien Kirk Kristiansen tabte næsten 80 millioner kroner udelukkende i går grundet deres aktieandel på 14,3 procent igennem investeringsselskabet Kirkbi.

Årsagen til det dramatiske fald ligger i den nedjustering, som Matas-ledelsen udsendte i går. I stedet for en omsætningsvækst på 1-3 procent, lød forventningen nu på et fald mellem 0 og 2 procent i salget. Derudover måtte man også nedjustere forventningerne i forhold til årets resultat. Fra at forbedre sidste års resultat på 551 millioner kroner, regner ledelsen i stedet med at lande et sted mellem 440 og 470 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under billedet...

Matas-kæden har kunnet mærke en markant større konkurrence, efter butikskæden Normal har gjort sit indtog. Foto: ritzau/Gorm Olesen
Matas-kæden har kunnet mærke en markant større konkurrence, efter butikskæden Normal har gjort sit indtog. Foto: ritzau/Gorm Olesen

Ny butikskæde koster dyrt
Nedturen kan blandt andet ses som et udtryk for den succes, som konkurrenten Normal oplever for tiden. Her sælger man billige, parallelimporterede produkter, blandt andet til personlig pleje. Matas selv har også i 2016 erkendt, at konkurrencen fra den nye butikskæde ramte dem og satte 'ild' i markedet.

Aktieanalytiker fra Jyske Bank Frans Høyer vurderer over for Ekstra Bladet, at det har tvunget Matas til at sænke deres priser.

- Prislejet i massemarkedet, fx sæbe og shampoo er skredet som følge af Normals indmarch på markedet, og det har udløst en reaktion fra dem, der bliver ramt - måske hovedsageligt supermarkederne.

De har således sænket priserne, hvilket har presset Matas til at gøre det samme.

- Matas kan samtidig ikke bare holde sine priser, for så mister man kunder. Og hvis det betyder, at man må reducere sine priser, så gør man det.

Artiklen fortsætter under billedet...

Antallet af Normal-butikker er eksploderet i løbet af 2016, hvilket har presset konkurrencen på markedet. ritzau/Charlotte de la Fuente
Antallet af Normal-butikker er eksploderet i løbet af 2016, hvilket har presset konkurrencen på markedet. ritzau/Charlotte de la Fuente
 

Dårlig investering hidtil
Kirk Kristiansen-familien investerede i 2013 massivt i Matas-kæden. Dengang købte man 11 procent af virksomheden til kurs 130. Siden har man investeret yderligere, men kursen har bare det seneste år faldet med omkring 35 procent. Det betyder, at Kirkbi-selskabet har tabt flere hundrede millioner kroner.

Mens værdien af deres 14,3 procent aktier nu er på 457 millioner kroner, så kostede de 11 procent aktier i 2013 hele 583 millioner.

I august sagde Matas-bestyrelsen farvel til administrerende direktør Terje List, der har siddet i spidsen for virksomheden i 17 år.

Han afløses 1. november af Gregers Wedell-Wedellsborg, der kommer fra en stilling som koncerndirektør i Coop, hvor han havde ansvaret for Kvickly, Irma, Superbrugsen og Dagli' Brugsen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen