Lego-Thomas overtager fars plads: Har oddsene imod sig

37-årige Thomas Kirk Kristiansen overtager tøjlerne som Lego-familiens overhoved. Men generationsskifter i familievirksomheder kan generelt være meget problematiske

Chefredaktør på Børsen og forfatter til bogen 'Miraklet i LEGO, Niels Lunde, besøgte torsdag Ekstra Bladet for at fortælle og tronskiftet i den store, danske virksomhed. Se med her

Et nyt generationsskifte er sat i værk i Lego-koncernen. Den 37-årige Thomas Kirk Kristiansen, der er fjerde generation i Lego-familien, overtager nu magten fra sin far Kjeld Kirk Kristiansen som familiens overhoved.

Far og søn bytter således roller, så Thomas Kirk Kristiansen får titel af næstformand i Lego A/S og formand i Lego Fonden, mens farmand må nøjes med at være at være henholdsvis menigt medlem og næstformand.

Se også: Lego-konge overlader magten i koncernen til sin søn

Generationsskifter i familievirksomheder er dog generelt ikke uproblematiske. Tværtimod.

- Statistikken og oddsene er ikke med dem, der laver generationsskifter. Det er helt klart. Der er stor dødelighed blandt familieejede virksomheder, siger erhvervskommentator Leif Beck Fallesen til Ekstra Bladet.

Og det er der en ret simpel grund til.

- Forretningssans og professionalisme er jo ikke nødvendigvis arveligt, og det er klart det, der giver den store risiko.

Lego-familien kan godt bestille et ekstra stykke smørrebrød til frokosten i dag. På grund af Legos rekordår er familien blevet mere end syv milliarder kroner rigere. På billedet her ses Agnete Kirk Thinggaard, Camilla Kirk Kristiansen, Edith Kirk Christiansen, Kjeld Kirk Kristiansen, Sofie Kirk Kristiansen og Thomas Kirk Kristiansen. Edith Kirk Christiansen døde i december i en alder af 91. (Foto: Polfoto) Erhvervsnyheder - 1. mar. 2016 - kl. 12:24 Efter rekord: Så meget rigere er Lego-familien blevet

Professor i økonomi ved Insead i Frankrig, Morten Bennedsen, der har forsket i familieejede virksomheder, fortæller, at generationsskift kan gå alvorligt galt.

- Dem, der klarer sig godt, er dem, der har styr på familien, hvor det er en enhed. De har styr på ejerskabet og ledelsesstrukturen, og hvor næste generation er kompetente. Og her tænker jeg på, hvilken uddannelse, joberfaring og ekspertise de har. Hvis de faktorer ikke er opfyldt, så er det typisk dem, der klarer sig rigtig dårligt. Og dem, der klarer sig rigtig dårligt - de klarer sig virkeligt dårligt, siger han.

Edith Kirk Christiansen, der var gift med Lego-grundlæggeren Ole Kirk Christiansens søn Gotfred Kirk Christiansen, døde i december. Her bæres hendes kiste af hendes seks børnebørn. Forrest fra højre er det Casper Kirk Johansen og Thomas Kirk Kristiansen, derefter Agnete Kirk Kristiansen og Sofie Kirk Kristiansen og bagerst Morten Kirk Johansen og Anders Kirk Johansen. (Foto: Michael Svenningsen) Tæt på Ukendte Lego-arvinger har milliarder i Schweiz

Derfor sker det ikke for Lego  

Morten Bennedsen ønsker ikke at udtale sig konkret om Lego, men Leif Beck Fallesen tror ikke, at ovenstående bliver et problem for Lego.

Her har man således professionaliseret ledelsen ved at ansætte Jørgen Vig Knudstorp.

- Det sker ikke i Lego, og det skyldes blandt andet, at Jørgen Vig Knudstorp jo gør det fremragende. Han er ikke alene Danmarks, men en ad verdens bedste til at lave den slags ting - det er helt klart, siger Leif Beck Fallesen.

Gør det andre steder

Han peger på, at flere andre familieejede virksomheder har anvendt en lignede metode.

- Man har også gjort det i Grundfos og A.P. Møller. De har en række professionelle direktører, som styrer den daglige drift, og så beholder familien indflydelsen oppe i ejerkredsen.

Og den er selvsagt stadig meget stor. Gårsdagens nyhed om, at A.P. Møller-fonden vil give 750 millioner kroner til socialt udsatte er et eksempel på dette.

Se også: Råd: A.P. Møller-penge udstiller et samfund på hælene

- Beslutningen om de 750 mllioner er jo ikke truffet i den daglige ledelse - det er oppe i selve ejerkredsen, og det er deres penge – fondens penge, der bliver brugt på det, siger Leif Beck Fallesen.

4 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere