Mærsk oplever rædselsår: - Udfordret som aldrig før

2016 bliver den ultimative test for A.P. Møller - Mærsk, vurderer analytiker

2016 bliver et meget svært år for Mærsk. (Foto: Mærsk Line)
2016 bliver et meget svært år for Mærsk. (Foto: Mærsk Line)

Lave oliepriser og lave fragtrater.

Det er den simple årsag til den store nedtur, som A.P. Møller - Mærsk lige nu befinder sig.

Men selvom olie- og rederigiganten i dag præsenterede et kvartalsregnskab, som var markant dårligere end sidste års første kvartal, så stiger selskabets to aktier pt. i C20-indekset. Det skyldes, at regnskabet faktisk overrasker positivt.

- Mærsk's store udfordringer bunder ud i fragtrater og oliepriser, som er på historisk lave niveauer, og det presser deres olieforretning. Men første kvartal er faktisk bedre, end jeg havde frygtet. De har været gode til at fjerne omkostninger i deres forrretninger. I Mærsk Oil har man jo for eksempel virkelig skåret ind til benet med blandt andet et stort antal fyringer, siger analytiker Morten Imsgard fra Sydbank.

Se også: Olie var en underskudsforretning i Mærsk i første kvartal

Samlet får A.P. Møller - Mærsk et resultat efter skat på 211 millioner dollar i første kvartal. Det er et markant fald fra 1,5 milliarder dollar i perioden sidste år. Samtidig er omsætningen faldet med 19 procent.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

- Mærsk er så udfordret, som de aldrig har været før, fordi samtlige deres forretningsben er ramt af den lave oliepris og delvist af de lave fragtrater, og det presser hele koncernen. Det er svært at finde et år, som kan blive meget mere udfordrende end 2016, fordi man har den cocktail af lave oliepriser og fragtrater, siger Morten Imsgard.

Han mener ikke, at det er sandsynligt på den korte bane, at priserne ændrer sig.

- Containerindustrien er præget af overkapacitet og rigtigt mange små spillere, som ikke nødvendigvis agerer særligt rationelt, fordi de er pressede. Der er også et stort udbud af nye skibe de kommende år. Så intet peger på, at fragtraterne bliver bedre de kommende år.

- Der er også masser af billig olie rundt om i Mellemøsten og USA. Der er en lav økonomisk vækst på globalt plan, så meget peger på, at olieprisen ikke vender tilbage på den korte bane. Så Mærsk er jo fanget i hvert fald året ud og den kommende tid.

Trods nedturen er Mærsk ikke decideret i knæ endnu.

- Det er ikke sådan, at Mærsk som selskab er udfordret lige nu og her. De er som selskab godt polstret, så på den måde er de ikke fuldstændig i knæ.

12 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere