Nationalbanken tror på comeback fra coronakrise i 2021

I Nationalbankens netop offentliggjorte analyse af udsigterne for dansk økonomi fremgår det, at vi får et hak i tuden i 2020. Men økonomerne tror på comeback i 2021

26. maj redegjorde finansminister Nicolai Wammen på et pressemøde for Danmarks økonomiske situation efter coronakrisen. Video: Ritzau Scanpix

Et ordentligt rap over nallerne i 2020, men et stort comeback i 2021.

Sådan lyder Nationalbankens analyse af udsigterne for dansk økonomi i kølvandet på coronakrisen.

Det har Nationalbanken netop offenliggjort. Helt konkret ventes BNP at falde med 4,1 pct. i år, især på grund af udviklingen i årets første halvdel.

Men allerede i 2021 procent kan det tabte være hentet hjem, og det vurderes, at vi kan se frem til stigning i BNP på 4,2 procent.

Det hele er dog ikke fryd og gammen. Faldet i beskæftigelsen komme til at trække spor flere år ud i fremtiden, viser prognosen.

Nationalbankens prognose, der er udsendt onsdag, ligner dermed den prognose, som Det Økonomiske Råds formandskab, også kaldet vismændene, kom med tirsdag.

Fald i beskæftigelsen
Her lød det mest sandsynlige scenarie, at den danske økonomi vil skrumpe med 4,4 procent i år for derefter at hente det tabte i 2021.

Nationalbankens prognose viser et fald i beskæftigelse på 40.000 personer i 2020. Og selv om beskæftigelsen står til at stige i 2021 og 2022, vil den ikke nå det niveau, som Danmark lå på før coronakrisen.

I 2020 vil der ifølge analysen være 5000 færre beskæftiget end i 2019.

Og de færre job kommer til at følges hånd i hånd med, at de offentlige finanser vil have et underskud i både 2020, 2021 og 2022 ifølge Nationalbankens prognose.

Fut i økonomien
I analysen skriver Nationalbanken, at politikerne på Christiansborg allerede nu kan forberede sig på i 2021 og 2022 at skulle finde på måde at sætte mere fut i økonomien.

- Yderligere finanspolitisk stimulus bliver måske nødvendigt i 2021 og 2022 Den finanspolitiske stimulus bør bevare de gode strukturer, der har hjulpet til at skabe et sundt fundament for den danske økonomi, skriver Nationalbanken.

Ligesom de økonomiske vismænd lufter Nationalbanken en bekymring for, at det kan blive et problem for Danmark, hvis omverdenen ikke kommer sig lige så hurtigt som Danmark.

Det kan helt konkret blive et problem for de danske virksomheder, der lever af at sælge til udlandet, at der andre steder i verdenen ikke er samme overskud til forbrug som i Danmark.

Det kan blive en sten i skoen og potentielt koste job i Danmark.

129 kommentarer
Vis kommentarer