Nordea øger overskuddet trods uroligt marked

Storbanken Nordea kan levere en solid stigning i resultatet i 2015. Det på trods af at renterne var lave

Arkivfoto: Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Den skandinaviske storbank Nordea tjente flere penge fra sine bankforretninger i 2015 end året før. Det er lykkedes, på trods af at økonomien ikke er buldret frem, renterne har været lave, og der har været uro på de finansielle markeder.

Samlet kan Nordea glæde sig over et nettoresultat på 3662 millioner euro i 2015. Det er 330 millioner euro mere end i 2014.

- 2015 var et udfordrende år med usædvanligt lave renter, geopolitiske spændinger og markedsuro. I lyset af disse markedsforhold er det meget tilfredsstillende at præsentere en stigning i indtægterne, skriver koncernchef Casper von Koskull i regnskabet.

Fremgangen er båret af, at Nordea har tjent mere på renter og gebyrer, mens renteindtægterne ikke overraskende er faldet. Samtidig er omkostningerne faldet solidt.

Det har heller ikke skadet, at banken sidste år nedskrev mindre på udlån, end den gjorde i 2014.

I 2015 måtte Nordea på papiret vinke farvel til 479 millioner euro, som banken have lånt ud. I 2014 var tallet 534 millioner euro.

Samlet har Nordea udlån for 340,9 milliarder euro til private i bankens markeder.

Med regnskabet præsenterer Nordea sin nye plan for at blive en fuldstændigt digital bank. Det skal sammen med andre initiativer sende bankens omkostninger nedad.

- De kommende tre år vil være en overgangsperiode, hvor vi implementerer vores omfattende forandringsdagsorden for at skabe en fuldt ud digital bank. Vi lancerer en række nøgleinitiativer til at styre overgangen på en effektiv måde, skriver Casper von Koskull.

Overgangen til digital bank er langt fra gratis, og Nordea har afsat 263 millioner euro til projektet.

- Sammen med investeringerne i vores nye kernebanksystem vil vi med denne forandringsdagsorden skabe en mere effektiv og enkel struktur og nedbringe den administrative kompleksitet til gavn for vores kunder, medarbejdere og investorer, skriver direktøren.

FAKTA: Så mange penge tjente Nordea sidste år

På trods af et år med lave renteindtægter og finansiel uro lykkedes det alligevel for Nordea-koncernen at hive et betragteligt overskud hjem.

Her er nøgletallene for 2015-regnskabet med tallene for 2014 i parentes. Alle tal er angivet i millioner euro:

Renteindtægter: 5110 (5482).

Indtægter i alt: 10.140 (10.241).

Tab på lån: 479 (534).

Driftsresultat: 4704 (4307).

Driftsresultatet på 4,7 milliarder euro svarer til 35 milliarder danske kroner.

Kilde: Nordeas årsrapport for 2015.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere