Norsk regering klar med millardgaranti til Norwegian og SAS

SAS har fået en lånegaranti på 1,5 milliarder norske kroner i hjælpepakke vedtaget torsdag aften

SAS har fået en lånegaranti på 1,5 milliarder norske kroner af den norske stat. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
SAS har fået en lånegaranti på 1,5 milliarder norske kroner af den norske stat. (Arkivfoto) Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

På grund af udbruddet af coronavirus er de norske flyselskaber, som så mange andre, i knæ.

Seks partier i det norske folketing, Stortinget, har torsdag præsenteret en milliardstor garantiordning på seks milliarder norske kroner (3,7 milliarder danske kroner) til de pressede norske flyselskaber.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Her har den norske stat blandet andet stillet 1,5 milliarder norske kroner (936 millioner danske kroner) i lånegaranti for SAS.

I SAS er man begejstret for tiltaget fra den norske stat.

- Lånegarantien er et konstruktivt forslag, som giver SAS et pusterum i en udfordrende tid, skriver finansdirektør i SAS Torbjørn Wist i en meddelelse ifølge NTB.

Flest af milliarderne tilfalder det hårdt pressede flyselskab Norwegian, som allerede før coronakrisen også var presset økonomisk.

Norwegian får adgang til tre milliarder norske kroner (1,8 milliarder danske kroner). Det er pænt på linje med den garanti, som den danske og den svenske stat lancerede tidligere på ugen til SAS på tre milliarder svenske kroner.

- Vi synes, det er meget positivt, at de norske myndigheder kommer med en pakke til luftfarten i Norge.

- Vi har været meget åbne omkring, at vi har brug for likviditet, og at vi har brug for det hurtigt, siger administrerende direktør i Norwegian, Jacob Schram, på et pressemøde ifølge NRK.

Ifølge NRK skal milliarderne holde selskabet på vingerne frem til juni.

Samferdselsminister (transportminister, red.) Knut Arrild Hareide er samtidig i tvivl om de seks milliarder er tilstrækkelige for flyselskaberne.

- Jeg kan ikke give nogle garantier, men vi ønsker at give et betydeligt bidrag til luftfarten, siger han til NTB.

Der er tale om en lånegaranti, og der er en række betingelser for selskaberne.

I Norwegians tilfælde er det delt ind i tre faser. I første fase er der eksempelvis lovet en garanti på 300 millioner norske kroner. Den eneste betingelse her er, at selskabet finder nogen, der kan finansiere de resterende 10 procent af lånet, skriver NRK.

Jacob Scram ønsker ifølge NRK ikke, at kommentere på de betingelser, der er i hjælpepakken.

Lånegarantierne fra den norske stat, skal hjælpe flyselskaberne med at få adgang til finansiering på markedet.

9 kommentarer
Vis kommentarer