Professor om Dong-børsnotering: Du og jeg er taberne

- Det er jo en usædvanlig situation, at ledelsen i Dong kunne købe aktier til den kurs, som man aftalte med Goldman Sachs. Det gjorde jo, at de havde en personlig interesse i at tale kurserne ned i forbindelse med handlen i 2014, siger RUC-professor

Dongs værdi blev undervurderet i 2014, siger økonomi-professor. (Foto: Polfoto)
Dongs værdi blev undervurderet i 2014, siger økonomi-professor. (Foto: Polfoto)

Værdien af energiselskabet Dong er på blot to år eksploderet fra 45 milliarder kroner til et sted mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Så stor en værdiforøgelse viser ifølge økonomi-professor Jesper Jespersen fra RUC, at virksomhedens værdi blev undervurderet, da den blev delvist solgt til investeringsbanken Goldman Sachs.

Med en værdi på 45 milliarder kroner i 2014 var aftalen med Goldman Sachs, at aktiekursen skulle være 107,25. Når Dong Energy den 9. juni går på børsen ventes det, at kursen vil ligge mellem 200 og 255.

- Allerede dengang kunne man med almindelig sund fornuft forudse, at det med al sandsynlighed kun kunne gå ind vej - nemlig at kursen ville stige, og at der var betydelige gevinster knyttet til det. Det peger entydigt i retning af, at der fandt en undervurdering sted, siger RUC-professoren til Ekstra Bladet.

Allerede i 2014 vurderede han i flere danske medier, at der var tale om en undervurdering af det offentlige energiselskab. Den lave vurdering dengang betyder nu, at Goldman Sachs i forbindelse med børsnoteringen scorer omkring 15 milliarder kroner.

Se også: Forgyldt på børsnotering: Så mange millioner tjener Dong-direktør

Goldman Sachs amerikanske hovedkvarter. (Foto: AP)
Goldman Sachs amerikanske hovedkvarter. (Foto: AP)

Også ledelse og medarbejdere i Dong Energy scorer kassen. De fik i forbindelse med salget til Goldman Sachs også lov til at købe aktier i 2014. Og ligesom banken købte de billigt dengang og kan nu snart sælge dyrt.

For energiselskabets direktør, Henrik Poulsen, betyder børsnoteringen, at han forventeligt scorer omkring 23 millioner kroner.

- Hvem er taberne? Det er jo dig og mig. Når staten sælger ud af offentlig ejendom for lavt, så er det skatteyderne, der står som taber, siger professor Jesper Jespersen, der ikke er videre imponeret af den aftale Finansministeriet dengang lavede med Dong Energy om medarbejder- og ledelsesaktier.

- Det er jo en usædvanlig situation, at ledelsen i Dong kunne købe aktier til den kurs, som man aftalte med Goldman Sachs. Det gjorde jo, at de havde en personlig interesse i at tale kurserne ned i forbindelse med handlen i 2014. Jo billigere de solgte til Goldman Sachs, jo billigere kunne de selv købe aktierne. Og jo billigere du køber en vare, desto større er sandsynligheden for en gevinst, siger han.

Se også: DONG-miraklet: Goldman Sachs kan tjene 15 mia

Alt i alt købte 3078 medarbejdere og 212 ledere aktier i 2014 til en samlet værdi af 251 millioner kroner.

Samlet ses anslås de medarbejdere, der har købt aktier i virksomheden, ifølge Finans.dk at få en gevinst på 500 millioner, mens den 250 mand store ledelse forventes at kunne dele alt i alt 550 millioner kroner.

Se også: Dong-chef angreb Nyrup med forkerte tal

92 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere