Realkredit Danmark fordobler krav til boligkøbere

Boligkøbere skal stille med flere penge selv til udbetaling, lyder det fra Realkredit Danmark

Realkredit Danmark skærper sine krav til, hvor meget boligkøbere selv skal finansiere af et boligkøb. Det skal lue ud i de mest
Realkredit Danmark skærper sine krav til, hvor meget boligkøbere selv skal finansiere af et boligkøb. Det skal lue ud i de mest "sårbare" købere. Tiltaget får kritik for at ramme et boligmarked, der er ved at miste fart. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Realkredit Danmark skruer op for, hvad realkreditinstituttet kræver, at boligkøbere selv kan finansiere af et boligkøb. Det sker på grund af den økonomiske situation som følge af coronakrisen.

I en periode vil Realkredit Danmark, der er Danske Banks realkreditinstitut, som udgangspunkt bede boligkøbere om at stille med ti procent af prisen selv. Hidtil har det været fem procent. Det bekræfter Danske Bank.

Der vil blive gjort undtagelser fra kravet, og det er en midlertidig foranstaltning, lyder det fra banken.

Til erhvervsmediet Finans, der var det første medie til at berette om det forhøjede krav, siger direktør for Realkredit Danmark Carsten Nøddebo:

- Det skal ses i lyset af den enorme usikkerhed, der er ikke bare på boligmarkedet, men for økonomien generelt.

Han uddyber til erhvervsmediet, at tiltaget skal beskytte 'de mest sårbare kunder, og det er typisk førstegangskøbere.'

Til Børsen forklarer han yderligere, at det er en mindre andel af Realkredit Danmarks nuværende kunder, der ville være blevet ramt.

Her siger Carsten Nøddebo, at 90 procent af Realkredit Danmarks kunder i forvejen har en udbetaling på ti procent eller mere.

Jyske Realkredit, der er Jyske Banks realkreditinstitut, siger til Finans, at de ikke overvejer lignende tiltag. I stedet går de skarpt i rette med Realkredit Danmarks skærpede krav.

- Det er nærmest som at kaste benzin på et bål, som vi alle kæmper for ikke skal udvikle sig, siger Carsten Tirsbæk Madsen, der er direktør i Jyske Realkredit til Finans.

Heller ikke Spar Nord ser for sig, at Totalkredit står bag samme manøvre.

De skærpede krav kommer samtidig med, at tal for bolighandlen i marts viser, at der er en faldende aktivitet.

Her faldt antallet af handler med fem procent i forhold til februar ifølge Boligsiden. Det står i kontrast til, at bolighandlerne plejer at tage til i marts.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kritiserer tiltaget.

- Vi har behov for banker i Danmark, der forstår at løfte deres del af samfundsansvaret, og som hjælper med at holde hånden under boligmarkedet og danske boligejere.

- Derfor er jeg også glad for, at det ikke tyder på, at de øvrige banker følger Danske Banks beslutning, siger Simon Kollerup i en pressemeddelse.

475 kommentarer
Vis kommentarer