Regnskabsrod i tobaksenkes pengetank: Revisor smidt på porten

Skattejaget tobaksenkes søn gav revisor 'kraftig reprimande'

Tineke Færch (tv), hvis selskab Skat mistænker for at have kanaliseret millioner ud af landet til en udenlandsk fond for at slippe for at betale skat. Sønnen Erik Færch i oktober som direktør. Han har gentagne gange tidligere givet instrukser om selskabets penge og overførsler til en hollandsk fond, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger bl.a. har finansieret to lejligheder i Portugal til hans brug. Foto: Mikkel Møller Jørgensen
Tineke Færch (tv), hvis selskab Skat mistænker for at have kanaliseret millioner ud af landet til en udenlandsk fond for at slippe for at betale skat. Sønnen Erik Færch i oktober som direktør. Han har gentagne gange tidligere givet instrukser om selskabets penge og overførsler til en hollandsk fond, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger bl.a. har finansieret to lejligheder i Portugal til hans brug. Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Revisoren skrev om skatteproblemer i den rygende rige tobaksenke Tineke Færchs pengetank, og så røg han ud.

Ekstra Bladet har afsløret, at overførsler på 16,7 millioner kroner fra den 85-årige mangemillionøses selskab SF-Gruppen ApS til en hollandsk fond har påkaldt sig Skats opmærksomhed.

Se også: Millioner op i røg: Grand Prix-vinder advarede tobaks-enke

Overførslerne undersøges som forsøg på at slippe for at betale skat af anseelige summer, som angiveligt er brugt på at skaffe Tineke Færchs søn, Erik Færch, tag over hovedet i Portugal.

Se også: Ny afsløring: Færch risikerer fængsel

Ved du noget, så kontakt os. Sms/mms til 1224 (alm. takst), eller send mail til 1224@eb.dk.

Officielt har Erik Færch ikke haft noget at gøre i SF Gruppen, som bedst kan betegnes som en pengetank, før oktober 2016, hvor han tiltrådte som direktør.

Alligevel forklarer han Ekstra Bladet, at han har skældt de uafhængige revisorer ud for kritiske påtegninger i SF-Gruppens regnskaber om skatterod:

- Revisor har fået en kraftig reprimande for at have skrevet sådan.

Revisor Anders Bjerglund fra Beierholm Revision var den første, der pointerede skatteproblemer i SF Gruppen. I 2013 tog han forbehold for et tilgodehavende på 16.097.244 kr. og anførte, at selskabet i strid med selskabsloven havde ydet lån til anpartshaver.

Se også: Tobaksenkes advokat: Fru Færch har en anden økonomi end du og jeg

Tavs revisor
Samarbejdet med Beierholm Revision måtte da også ophøre i utide, viser et referat af en ekstraordinær generalforsamling, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i. Her var Erik Færch i øvrigt dirigent.

Anders Bjerglund kan ikke udtale sig om hverken sin påtegning eller forklare, hvorfor han ikke fortsatte revisionen for SF-Gruppen.

- Jeg har tavshedspligt, og det gælder også tidligere klientforhold, siger han til Ekstra Bladet.

Af beslutningsreferatet fremgår det dog, at det den ekstraordinære generalforsamling i januar 2014 kun havde et formål: at sparke revisor ud.

'Valg af ny revisor er begrundet i, at selskabet har ønsket en revisor og regnskabsmæssig rådgiver med egne kontorer i forskellige udenlandske jurisdiktioner med et internationalt fokus og med en bred vifte af kompetencer af betydning for selskabets udarbejdelse af årsrapporter mv'.

Erik Færch var dirigent ved den ekstraordinære generalforsamling, hvor revisoren blev udskiftet.
Erik Færch var dirigent ved den ekstraordinære generalforsamling, hvor revisoren blev udskiftet.
 

Håb om mildere revisor
Skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret Torben Bagge siger om revisorskiftet:

- Det er tit noget, man gør, når man er ude i problemer. Det kunne godt bare være en eller anden pseudobegrundelse for at skifte til en mindre kritisk revisor, fordi hvad har selskabet af internationale transaktioner, hvor man har behov for en revisor, der har den indsigt. For hvor meget mere kan Deloitte end Beierholm på det internationale marked. Man kan jo ikke skrive, at nu skifter jeg i håb om at få en mindre kritisk revisor. Det ville man aldrig skrive. Så lyder det her plausibelt, siger Torben Bagge.

Siden Beierholm forlod Færch-firmaet, har Deloitte stået for den uafhængige revision. Det har dog langtfra fået de kritiske bemærkninger til at forsvinde.

Hvad angår Erik Færchs indblanding i sin mors selskab, er der ikke i sig selv noget underligt i, at han optræder som dirigent:

- Du vælger som ejer af selskabet typisk en dirigent, du har en rimelig stor tillid til. Man tager ikke en tilfældig person. Men man kan sagtens tænke den tanke, at når han optræder der uden at være medejer eller lignende, er det et udtryk for, at han i virkelighedens verden har noget at skulle have sagt i relation til selskabet. Ingen tvivl om det.

- Erik Færch siger, at man har givet revisor en kraftig reprimande..

- Samlet set er det med til at tegne et klart billede, at han vil disponere og har en 85-årig mor. Brudstykkerne hver især – f.eks. at han er valgt til dirigent – kan være ok. Men samlet med de andre puslespilsbrikker, I har fremlagt, synes han at være en markant person i og omkring det selskab. Det kommer vi ikke uden om.

Artiklen fortsætter under grafikken...

 

Se også: Stenrig tobaks-familie omgærdet af skandaler og splid

Selv om Erik Færch først blev direktør i mors pengetank i oktober 2016, har han tidligere givet instrukser om selskabets penge og overførsler til en hollandsk fond, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger bl.a. har finansieret to lejligheder i Portugal til hans brug.

Derfor tager skattesager så lang tid

Skat afviser at kommentere den verserende sag, men har sendt Ekstra Bladet et overblik over, hvordan myndigheden normalt behandler en skattesag, og hvornår den bliver til en straffesag. 

’Der er således forskellige forhold, som kan påvirke sagsbehandlingstiden. Som nævnt afventer straffesagen i nogle tilfælde klagesagens behandling og eventuelt efterfølgende indbringelse af skattesagen for domstolene. Straffesager søges altid fremmet mest muligt. I sager, som ikke kan afsluttes med bøder hos Skat, skal straffesagen sendes videre til politiet og behandles ved byretten. Byrettens dom kan ankes til landsretten. Der kan derfor i nogle sager gå lang tid, fra sagen bliver rejst, til den finder sin endelige afslutning’, skriver Skat om proceduren.

Skat kan også nå frem til, at en skattesag og en straffesag kan køre parallelt:

’Såfremt det vurderes, at straffesagen ikke skal afvente skatte- og afgiftssagen, eller sagen ikke er påklaget, og der er de fornødne beviser, så beregner Skat unddragelsen, dvs. det beløb, der skal straffes for. Hvis der samlet er unddraget mere end 250.000 kr., og der er tale om forsæt til unddragelse, kan Skat ikke afslutte sagen administrativt, og denne sendes derfor til politiet. Hvis Skat kan afslutte sagen administrativt, men borgeren ikke ønsker dette, sendes sagen også til politiet. 

Rigsrevisionen var var i december ude med en kritik af Skatteankestyrelsen og Landsskatteretten af de lange sagsbehandlingstider:

- Det kan sagtens tage to-tre år at få sagen behandlet i Landsskatteretten. Det kunne sagtens passe ind i det mønster, at Skat måske har brugt et års tid på sagen (mod SF Gruppen ApS, red.) først, gennemført en forhøjelse, der er blevet påklaget, og så er det ikke afgjort, så der samlet er gået måske fire år, siger skatteadvokat og ekstern lektor i skatteret Torben Bagge.

Flyttefest i pengetank

Efter i årevis at have været eneansvarlig for sin pengetank foretog Tineke Færch før årsskiftet en række ændringer i SF-Gruppen ApS.

10. oktober 2016 bliver sønnen Erik Færch indsat som direktør.

30. december fratræder Tineke Færch som administrerende direktør og bliver i stedet formand for en bestyrelse.

Her sidder desuden hendes advokat Tyge Trier samt Petronella Adriana Maria Bos, der er Erik Færchs samleverske. Petronella Adriana Maria Bos er stifter af den hollandske fond, som SF-Gruppen ApS ifølge Skats mistanke ulovligt har lånt penge til.

Ifølge professor Bent Greve kan omorganiseringen af selskabet betyde flere ting:

- Det er ikke enkelt at gennemskue, men det tyder igen på, at man har forsøgt at undgå skatteregler og overføre værdier – og samtidig undgå at betale skat heraf.

Læs flere af Ekstra Bladets afsløringer i sagen her:

Se også: Ekspert: Skattesag er tobaksenkens ansvar

Se også: Ny afsløring: Færch risikerer fængsel

Se også: Skat jagter stenrig tobaksenke

Tineke Færch har stuvet ubeskattede penge fra sit danske firma ned i en hollandsk fond. Interne dokumenter afslører, at det er sønnen Erik Færch (th), der har instrueret Nordea i at håndtere overførslerne. Eksperter kalder manøvren ulovlig. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix Tæt på Smøg-millionærer: Familieballade i kampen om pengene

1 af 2 Erik Færch var dirigent ved den ekstraordinære generalforsamling, hvor revisoren blev udskiftet.
2 af 2 Tineke Færch (tv), hvis selskab Skat mistænker for at have kanaliseret millioner ud af landet til en udenlandsk fond for at slippe for at betale skat. Sønnen Erik Færch i oktober som direktør. Han har gentagne gange tidligere givet instrukser om selskabets penge og overførsler til en hollandsk fond, som ifølge Ekstra Bladets oplysninger bl.a. har finansieret to lejligheder i Portugal til hans brug. Foto: Mikkel Møller Jørgensen
9 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere