Rigmandsbank gik konkurs: Nu skal bankchefer for Højesteret

Medlemmer af ledelsen for den krakkede Capinordic Bank blev dømt til at betale 90 millioner i landsretten - i dag starter sagen i Højesteret 

Få historien kort her

Det er kendt som rigmandsbanken, som en lille, eksklusiv kreds af milliardærer brugte som legeplads til at kaste sig ud i risikofyldte milliardinvesteringer i ejendomme og virksomheder.

Capinordic Bank nåede af selvsamme grund kun at eksistere i knap tre år, før den i starten af 2010 krakkede.

Kritikken er siden da haglet ned over ledelsen, og statens skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet endte med at kræve 400 millioner kroner i erstatning fra tre medlemmer af ledelsen med finansmanden Lasse Lindblad i spidsen.

I dag - mere end otte år efter krakket - kan sagen endelig se frem til at blive afsluttet, når den starter i Højesteret.

Erstatningskravet er nu reduceret til 185 millioner kroner, efter sagen var i landsretten i 2015. Her blev de to tidligere bestyrelsesmedlemmer Lasse Lindblad og Claus Ørskov samt den tidligere bankdirektør Henrik Juul i dømt en erstatning på over 90 millioner kroner for at have ageret uansvarligt på baggrund af ni konkrete udlån.

Men både Finansiel Stabilitet og de tre dømte valgte altså at anke dommen til Højesteret.

Henrik Juul er tidligere administrerende direktør for Capinordic Bank. Han er en af de sagsøgte. Foto: Ritzau Scanpix
Henrik Juul er tidligere administrerende direktør for Capinordic Bank. Han er en af de sagsøgte. Foto: Ritzau Scanpix

Capinordic Banks tidligere bestyrelsesformand advokat Claus Ørskov. Foto: Ritzau Scanpix
Capinordic Banks tidligere bestyrelsesformand advokat Claus Ørskov. Foto: Ritzau Scanpix

Milliardærklub
Armbevægelserne var i starten store hos Capinordic Bank. Bag finanskoncernen stod flere medlemmer af den såkaldte milliardærklub. Sammen med Lasse Lindblad fik Peter Forchhammer idéen til banken, og med sig ombord på projektet fik de også den tidligere it-milliardær Erik Damgaard og finansfolkene Aldo Petersen og Ole Abildgaard.

Mens man sponsorerede et dansk cykelhold, ville man også have en ny kæmpe multiarena i København opkaldt efter sig. Derudover betalte man fyrstelige lønninger til sine ansatte, som sprængte rammerne i forhold til andre banker.

Men udlånene til de kendte danske rigmænd blev i forbindelse med finanskrisen i 2008 altødelæggende. Og tabet endte på 1,3 milliarder kroner i 2009.

Erik Damgaard og Anni Fønsby i de glade dage. Foto: Mogens Flindt
Erik Damgaard og Anni Fønsby i de glade dage. Foto: Mogens Flindt

Erhvervsmanden Aldo Petersen var også en del af Capinordic. Foto: Lars Krabbe
Erhvervsmanden Aldo Petersen var også en del af Capinordic. Foto: Lars Krabbe
 

Staten har brugt 323 mio.
Sagen er en ud af otte, som Finansiel Stabilitet har anlagt mod tidligere bankfolk, som de mener har ageret uansvarligt. I alt har man brugt mere end 323 millioner kroner på at føre sagerne, og indtil videre har man tabt de to største, da de tidligere ledelser i henholdsvis Amagerbanken og Roskilde Bank blev frikendt. Det har afstedkommet stor kritik.

Finansiel Stabilitet har dog anket sagerne. For nylig endte en sag mod fire chefer fra den krakkede Eik Bank i Østre Landsret med, at de skal betale 28,6 millioner i Østre Landsret.

Resultatet var dog meget langt fra det krav på 250 millioner kroner, som statens selskab havde rejst.

Morten Samuelsson er forsvarer for alle de tre tidligere bankfolk ifølge retslisterne. Men over for Ekstra Bladet vil han ikke kommentere sagen overhovedet.

Direktør for Finansiel Stabilitet Henrik Bjerre Nielsen er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets opkald.

Der er er afsat fem retsdage til sagen.

OVERBLIK: Her er otte sager mod bankfolk

* Eik Bank Danmark. Direktion, bestyrelse og revisor blev afkrævet 250 millioner kroner. Østre Landsret har fredag dømt fire af de sagsøgte til at betale 28,6 millioner.

* Capinordic Bank. I et forlig blev der betalt 70 millioner kroner i oktober 2013. I Østre Landsret blev tre chefer derefter afkrævet 400 millioner. Dommen i oktober 2015 lød på 90 millioner. Begge parter har anket til Højesteret, som i november behandler sagen. FS har reduceret kravet til 185 millioner.

* Amagerbanken. 11 blev sagsøgt. FS krævede 900 millioner. Retten i Lyngby frifandt alle i juni 2017. FS har anket til Østre Landsret og nedsat kravet til 375 millioner. Ankesagen indledes i januar næste år.

* Roskilde Bank. Direktion, bestyrelse og revision blev afkrævet en milliard. Østre Landsret frifandt alle i november 2017. FS har anket til Højesteret. Kravet er nu reduceret til 375 millioner.

* Ebh bank. Direktion, bestyrelse og revision er sagsøgt for op til 700 millioner. Siden efteråret 2017 har Vestre Landsret holdt retsmøder. Dommen ventes i andet halvår 2019.

* Eik Bank Færøerne. Syv personer er sagsøgt for 150 millioner. Retten på Færøerne havde første retsmøde i januar i år. Dommen ventes i 2019.

* Løkken Sparekasse. Syv afkræves 275 millioner. Vestre Landsret har første retsmøde 7. januar.

* Andelskassen JAK i Slagelse. Direktør og bestyrelsesformand er sagsøgt for 14 millioner. Retten i Glostrup behandler sagen.

Kilder: Retsdokumenter, Finansiel Stabilitets årsrapport, Ritzaus Bureau.

81 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere