Rigmandssøn langer ud efter skattemedarbejder

Erik Stener Færch beskylder ansat hos Skattestyrelsen for at have indledt et korstog mod ham

Ifølge Erik Stener Færch har en medarbejder fra Skattestyrelsen indledt et korstog mod ham. Foto: Ekstra Bladet
Ifølge Erik Stener Færch har en medarbejder fra Skattestyrelsen indledt et korstog mod ham. Foto: Ekstra Bladet

- Et korstog.

Det beskylder Erik Stener Færch, søn af Tineke og Stener Færch, en navngiven medarbejder hos Skattestyrelsen (tidligere SKAT, red.) for at have indledt mod ham i forbindelse med behandlingen af en sag om ubetalt kildeskat i hans mors selskab.

Se også: Problemer i pengetanken: Ballade med bortkommen bogføring og skat

Efter omsider at have afgjort en mangeårig skattesag, som nu er appelleret, har den stenrige tobaksenke fået endnu en på halsen. Hun ejer selskabet SF-Gruppen, som bedst kan betegnes som en pengetank fyldt med en svimlende trecifret millionformue, som hendes afdøde mand grundlagde.

Siden patriarken, som blev rig på aktier i det hedengangne Skandinavisk Tobakskompagni, døde, har der udspillet sig adskillige dramaer både nære familiemedlemmer imellem og med enkefru Færchs rådgivere. Én af de større stridspunkter har været den skattesag, som der nu er sat foreløbigt punktum i, og Erik Stener Færch i øvrigt mener er afgjort på et helt fejlagtigt grundlag.

De jagter mig
Ekstra Bladet bringer ikke navnet på den ansatte i Skattestyrelsen, som den 54-årige tobaksarving langer ud efter i den nye skattesag, da medarbejderen på grund af sit ansættelsesforhold og sin tavshedspligt er afskåret fra at komme til orde.

Ifølge den 54-årige tobaksarving handler sagen til dels om udbetalinger til ham fra mors selskab:

– Noget af det handler om min løn. Og der har vi altså en disput med revisorerne, for jeg bor i Portugal, så skal jeg ikke betale skat i Danmark. Det er en diskussion med SKAT. De vil jo mægtig gerne have, jeg betaler skat i Danmark, men du ved, hvor lidt jeg er i Danmark.

Erik Stener Færch vurderer, at en del af personaleomkostningerne på 840.000 kr., der altså ikke er betalt skat af, kan være udbetalt som løn til hans mor.

- Manglende betaling af skat er noget, man ser alvorligt på i Danmark?

- Det er en af de ting, som er helt forrykt. Det er, at lige nu jagter de mig og spørger, hvad fanden det egentlig er, jeg har af stilling i selskabet, siger Erik Stener Færch, som i maj fratrådte som administrerende direktør i SF-Gruppen.

Efter hans udsagn fik han sparket af mors nye rådgiver. Hverken Tineke Færch, hendes nye rådgiver, Lars Kastberg, eller advokat Michael Rasmussen har ønsket at udtale sig om sagen.

Se også: Efter trekantsdrama: Slut mellem Zobel og tobaksarving

Skattestyrelsen: 'Alle behandles respektfuldt'

Skattestyrelsen kan ikke kommentere Erik Stener Færchs beskyldning mod en medarbejder, oplyser myndigheden i et skriftligt svar til Ekstra Bladet.

'Skattestyrelsen er efter lovgivningen underlagt en udvidet tavshedspligt. Det betyder, at vi ikke kan udtale os om konkrete borgere og virksomheder,' lyder det fra Esben Haugland, der er underdirektør og stabschef i Skattestyrelsen.

– Min far havde en vittighed. Ved du, hvordan du kan se, det er rigtig koldt. Det er, når du ser en advokat med hænderne i egne lommer, siger Erik Stener Færch efter endnu en tur i retten på vegne af mor, Tineke Færch. Tæt på Tobaksarving taler ud: - Væddeløbet efter millionerne

Underdirektøren tilføjer, at Skattestyrelsen lægger stor vægt på, at alle, som er i kontakt med myndigheden, 'behandles sagligt og respektfuldt'. 

'Det gælder både, når man henvender sig til Skattestyrelsen for at få vejledning, og når vi sagsbehandler og træffer afgørelser i skatte- og afgiftssager. Der ligger bl.a. heri, at alle retssikkerhedsmæssige garantier overholdes, og at kontakten foregår i en god tone. Vi går altid meget gerne i dialog med borgere og virksomheder, hvis de mener, at vi kan gøre det bedre.'

Her er en stribe af de centrale personer involveret i Færch-affæren i Nordsjælland

Foto: Tariq
Foto: Tariq
 

1

Tineke Færch

En af Danmarks mest velhavende kvinder, som i årevis levede et trygt liv som rigmandsfrue i whiskybæltet og tog sig af sine og Stener Færchs to adopterede børn. Ejer SF-Gruppen, som har en egenkapital på godt 300 millioner kroner.

 

 

2

Stener Færch

Tobaksproducent, som med andre medlemmer af Færch-familien blev rygende rig på Skandinavisk Tobakskompagni. Var i 48 år gift med Tineke. Døde i 2005.

 

 

3

Erik Stener Færch

Søn af Tineke og Stener. Har været administrerende direktør og konsulent i SF-Gruppen. Bosat i Lissabon.

 

 

4

Merethe Færch

Datter af Tineke og Stener. Arvede sin fars stemmeberettigede A-aktier i Færch Holding og købte sin mors aktier, som siden steg i værdi ved salget af House of Prince til British American Tobacco. Aktiesalget medførte et årelangt retsopgør mellem mor og datter.

 

 

5

Petronella Adriana Maria Bos

Tinekes niece. Gift med Erik Stener Færch, som ønsker skilsmisse. Stifter og bestyrer af Tinie-Bos-Poelmann-fonden.

 

 

6

Lars Kastberg

Tidligere direktør i Nordea Private Bankings formueforvaltning og Tineke Færchs nye rådgiver. Hjalp også Tineke Færch og SF-Gruppen, mens han stadig var i Nordea.

 

7

Michael Rasmussen

SF-Gruppens og Tineke Færchs husadvokat. Kendt i ishockey-kredse. Har spillet mere end 300 kampe for Rungsted og 23 kampe på landsholdet.

 

 

8

Tyge Trier

I flere år advokat for Tineke Færch og SF-Gruppen og på et tidspunkt bestyrelsesmedlem i selskabet. Blev fyret i juli 2018.

 

 

9

Michael Teschl

Dansk forfatter, journalist, foredragsholder, komponist og sanger. Har bl.a. skrevet bog om familien Færch. Var i flere år rådgiver for Tineke Færch.

 

 

10

Karoly Németh

Advokat for bl.a. Michael Teschl. Langer gerne ud efter både sin 'ærede modpart', som han tit har omtalt advokat Tyge Trier, og Erik Stener Færch, som han mener i årevis begge har malket Tineke Færch for svimlende summer.

 

89 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere