SAS-ejer beder Danmark, Norge og Sverige om at gøre mere

SAS' største private aktionær, Jacob Wallenberg, vil have de skandinaviske lande mere på banen

Den 64-årige svensker Jacob Wallenberg er en del af Wallenberg-konglomeratet i Sverige, som er den største private ejer af SAS. Foto: TT News Agency/Reuters
Den 64-årige svensker Jacob Wallenberg er en del af Wallenberg-konglomeratet i Sverige, som er den største private ejer af SAS. Foto: TT News Agency/Reuters

Den største private aktionær i det skandinaviske luftfartsselskab SAS, Jacob Wallenberg, beder Danmark, Norge og Sverige om at gøre mere for at redde selskabet.

Det siger Jacob Wallenberg til det norske medie Dagens Næringsliv ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

- Det er ikke flyselskaberne, der har skabt situationen, men ekstreme forhold uden for menneskets kontrol. Ingen selskaber kan løse det alene, siger Jacob Wallenberg til Dagens Næringsliv.

Den 64-årige svensker er en del af Wallenberg-konglomeratet i Sverige, som med 6,5 procent af aktierne er den største private aktionær i SAS.

De to største aktionærer i SAS er den danske og svenske stat, som hver især ejer lidt over 14 procent af aktierne.

- Alle lande må forholde sig til, om flybranchen er kritisk infrastruktur. Mit svar er utvivlsomt; ja, siger Jacob Wallenberg.

SAS sikrede sig i forrige uge et lån på 3,3 milliarder svenske kroner, svarende til 2,3 milliarder danske kroner, hvoraf 90 procent af støtten er en statsgaranti fra Danmark og Sverige.

Den danske regering har udtalt, at det kan blive aktuelt med et nyt lån.

Den norske regering har tidligere udstedt et lån på 1,5 milliarder norske kroner, svarende til en milliard danske kroner.

Næringsdepartement, som er Norges industri- og handelsministerium, siger til Dagens Næringsliv, at regeringens garantiordning allerede er 'betydelig'.

Antallet af passagerer i SAS-flyene faldt i april med 95,7 procent sammenlignet med samme måned sidste år på grund af restriktionerne under coronapandemien. Det viste SAS' trafiktal i sidste uge.

- Vi står fortsat over for udfordrende tider, der har stor indflydelse på vores forretning, sagde administrerende direktør i SAS Rickard Gustafson i en pressemeddelelse.

I løbet af april måned fløj selskabet blot med omkring 95.000 passagerer. Det er markant mindre end april sidste år, hvor omkring 2,1 millioner rejste med SAS.

9. maj meddelte Udenrigsministeriet i Danmark, at det fraråder alle ikke-nødvendige udlandsrejser indtil 31. maj.

151 kommentarer
Vis kommentarer