Slår finanskrisen: - På alle måder historisk

I april er erhvervstilliden faldet så voldsomt i Danmark, at den med et ryk er lavere end nogensinde

Nedlukningen af Danmark og store dele af erhvervslivet har sendt humøret i erhvervslivet i kulkælderen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nedlukningen af Danmark og store dele af erhvervslivet har sendt humøret i erhvervslivet i kulkælderen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Erhvervstilliden er styrtdykket i april i Danmark. På en måned er den faldet til under niveauet under finanskrisen. Det viser nye, foreløbige tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at erhvervstilliden - en måling af erhvervslivets syn på fremtiden - er faldet fra 96,0 i marts til 50,5 i april. Det er betydelig lavere end det sidste lavpunkt i starten af 2009 og faldet er langt hurtigere.

- Det ligner det, vi så under finanskrisen. Det er en indikator, som normalt er retvisende for, hvor dansk økonomi er på vej hen.

- Står dagens tal for troende, kigger vi ind i fald i bnp-vækst på i hvert fald otte procent. Man skal dog her huske på, at vi befinder os i en meget ekstraordinær situation, siger cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer.

Se også: Amerikansk detailsalg i sænk: Danske job i klemme

Værre end finanskrisen
Hvis prognosen holder stik, bliver det værre end finanskrisen.

- Et fald på otte procent vil være det største økonomiske tilbageslag siden 30'erne. Det vil på alle måder være historisk, hvis det er der, vi ender. Men det bliver forhåbentligt kortvarigt. Økonomien finder forhåbentlig vækstmelodien igen på den anden side af virusudbruddet, siger Tore Stramer.

Erhvervslivet er hårdt ramt af coronakrisen. Ikke bare har nedlukningen af store dele af samfundet ramt efterspørgslen i Danmark hårdt.

Se også: Fodboldlegende trækker sig fra kriseramt firma

Hele verden
Det faktum, at det meste af verden er ramt, har også givet kulsorte udsigter for den eksport, den danske økonomi er ganske afhængig af.

Den samlede erhvervstillidsmåling er et gennemsnit af målinger i industrien, byggeriet, servicesektoren og detailhandlen.

- Tilliden i samtlige erhverv falder, og værst går det for sig i serviceerhvervene, hvilket er et klart billede på nedlukningen af store dele af Danmark, siger cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre.

- I tillæg har Danmarks Statistik spurgt virksomhederne, hvorvidt de er påvirkede af coronavirussen, og her er det også serviceerhvervene, som er hårdest ramte, skriver Jeppe Juul Borre.

Danmarks Statistik understreger, at der er tale om foreløbige tal, og at de kan ændre sig, i takt med at flere svar kommer ind fra de spørgeskemaer, undersøgelsen bygger på.

- Det vurderes dog, at retningerne og tendenserne er holdbare, skriver Danmarks Statistik.

45 kommentarer
Vis kommentarer