Taber til Louis Vuitton efter Tivoli-episode

Italiensk skodesigner gik i krig med den franske modemastodont Louis Vuitton i Sø- og Handelsretten, men endte med tabe - nu skal han betale dem 75.000 kroner og sagens omkostninger

Roberto de Majo gik ene mand i retten mod Louis Vuitton. Nu har han tabt.  Foto: Linda Johansen
Roberto de Majo gik ene mand i retten mod Louis Vuitton. Nu har han tabt. Foto: Linda Johansen

Den 40-årige italienske designer Roberto de Majo, der driver et lille bæredygtig sko-firma i Danmark, har i Sø- og Handelsretten tabt til den franske modemastodont Louis Vuitton og må derfor til lommerne.

Det fremgår af en spritny dom.

Igennem sit mærke Rich-Ycled laver han sko ud af gammelt tøj, som han så sælger videre. I nogle tilfælde har han brugt materialer med Louis Vuittons kendte varemærke på, hvilket repræsentanter fra den franske modegigant ikke har været tilfredse med.

I den forbindelse har Roberto de Majo, som har boet i Danmark i de sidste ti år, følt sig så generet, at han valgte at sagsøge dem, så de kunne anerkende hans ret til at designe sine sko, som han ville.

Advokaterne for Louis Vuitton svarede igen med et erstatningskrav på knap en halv million kroner. Udover skoene var de også utilfredse med nogle t-shirts, som havde deres kendte varemærke på.

Upcycling
Ifølge Roberto De Majo og hans advokat Julian Rosencrone von Benzon var sagens kerne, at man godt måtte bruge materialerne, fordi de blev genanvendt og var en del af den såkaldte upcycling-trend.

Men det endte retten slet ikke med at tage stilling til, fordi man fandt det bevist, at det materiale, som var blevet brugt, ikke var originalt Louis Vuitton-materiale.

Dermed var der tale om en krænkelse.

Retten mente dog ikke, at Roberto De Majo havde gjort det med forsæt, hvorfor han kun blev dømt til at betale Louis Vuitton 75.000 kroner i forhold til den halve million, som det franske modehus oprindeligt krævede. Derudover skal han betale sagens omkostninger på ca. 32.000 kroner og destruere de sko eller t-shirts, der ikke er blevet solgt. 

Artiklen fortsætter under billedet...

Et par af skoene, som hele striden omhandler. Ifølge Roberto de Majo, drejer sagen som om fire par sko i alt. Foto: Roberto de Majo
Et par af skoene, som hele striden omhandler. Ifølge Roberto de Majo, drejer sagen som om fire par sko i alt. Foto: Roberto de Majo
 

Tivoli
Helt konkret stammer sagen tilbage fra en episode i Tivoli i oktober 2018. Her havde Roberto de Majo en lille biks, hvor han havde omkring 200 sko til salg.

To af dem var blandt andet lavet med det, der lignede Louis Vuitton-materialer, og de stod som udstillingsmodeller foran butikken.

Her blev han konfronteret af en repræsentant fra Louis Vuitton, som krævede, at skoene blev fjernet. Han havde også en ansat fra Tivoli med sig.

Undercover-kunder
Kort efter fik han et advarselsbrev og blev ifølge eget udsagn kontaktet af Louis Vuitton flere gange, men i samråd med sin advokat nægtede han at rette ind. Han fik også besøg i sin butik i Malmø af folk fra Louis Vuitton, der købte et par af hans sko som almindelige kunder.

Han truede derfor med at sagsøge dem, hvis ikke de stoppede. Den trussel gjorde han så alvor af.

- Bare fordi de er magtfulde og har mange penge, betyder det ikke, at vi skal acceptere, hvad de siger. Vi må forsvare det, som vi har ret til. Hvis ikke vi gør det, vil det være begyndelsen til enden, sagde han i den forbindelse til Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få en kommentar fra Roberto de Majo. Hans advokat Julian Rosencrone von Benzon oplyser, at man overvejer at anke.

40 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere