Tiltalt i kæmpe svindelsag er død

En tidligere bogholder i det konkursramte lysselskab Hesalight var tiltalt af politiet for grov momssvindel. Men nu er han død, oplyser hans advokat

Hesalights hovedkontor i Roskilde. Foto: Katrine Marie Kragh
Hesalights hovedkontor i Roskilde. Foto: Katrine Marie Kragh

Skandalen om det konkursramte lysselskab Hesalight fra Roskilde er blevet ramt af et dødsfald.

En tidligere bogholder i selskabet stod foran en retssag, hvor Bagmandspolitiet krævede ham idømt fængsel og en bøde på 17 mio. kr. for momssvig "af særligt grov karakter". Men flere kilder oplyser nu til Ekstra Bladet, at den tiltalte er død.

Oplysningerne bekræftes af hans forsvarsadvokat, Rune Wiborg fra Stage Advokatfirma.

- Det er korrekt, at han er død. Men jeg har ikke yderligere kommentarer, siger advokaten.

Den tidligere direktør i Hesalight, Lars Nørholt. Foto: Carsten Bundgaard Erhvervsnyheder Konkurs og svindeldømt: Skandaledirektør lever i luksus

Anklaget for at snyde SKAT
Bagmandspolitiet havde anklaget den afdøde bogholder for at have samarbejdet med Hesalights tidligere direktør og ejer, Lars Nørholt, om den påståede momssvindel.

De skulle angiveligt have sørget for, at lysselskabet i månederne op til sin konkurs i efteråret 2016 uberettiget modtog et stort millionbeløb fra SKAT i såkaldt momsrefusion.

I januar blev Lars Nørholt af Byretten i Roskilde dømt skyldig i momssvindel for 15 mio. kr. Samme dag blev han også fundet skyldig i bedrageri, dokumentfalsk, mandatsvig og skyldnersvig. Han blev samlet dømt for svindel for mere end 400 mio. kr. og straffet med ubetinget fængsel i syv år.

Dommen ankede han dog på stedet til landsretten, og han er derfor på fri fod.

Aflyttede telefonsamtaler
Under byretssagen blev der afspillet flere telefonsamtaler mellem Lars Nørholt og den afdøde bogholder, som politiet havde lyttet med på.

Her talte de to om at have ”en forklaring klar”, hvis nogen skulle opdage, at Hesalight havde krævet alt for mange penge fra SKAT i momsrefusion.

- Der kan du bare bruge mig som syndebuk. Og så kan vi opskrive med et eller andet kæmpe momsbeløb og sige ’åh, det var sgu en fejl’, sagde bogholderen i telefonsamtalen med sin chef, som i øvrigt også var hans barndomskammerat.

Den tidligere direktør i Hesalight, Lars Nørholt. Foto: Carsten Bundgaard Erhvervsnyheder Svindeldømts luksusliv provokerer Danske Bank-chef