Vestager godkender massefyring hos PostNord

PostNord kan med penge fra staten gå i gang med at genoprette forretningen - blandt andet med planer om at fyre op mod 1000 tjenestemænd

Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter lang tids behandling har EU-Kommissionen afgjort, at Danmark gerne må støtte PostNord med et milliardbeløb. Støtten beskrives som en kompensation for at 'varetage postbefordringspligten'.

PostNord leverede en pakke med livsvigtig medicin for sent til et ægtepar i Sønderjylland. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Samfund PostNord i ny møgsag: Leverede ikke livsvigtig medicin til tiden

Det økonomiske indskud er afgørende for Post Danmark, der er i store økonomiske problemer. Støtten vil gøre det muligt at fyre tusinder af tjenestemandsansatte postfolk, der koster selskabet dyrt.

- Nem adgang til posttjenester er vigtig for alle EU borgere. Med dagens afgørelse kan Post Danmark fortsat opfylde sin befordringspligt og sin sociale og økonomiske rolle uden ulovligt at fordreje konkurrencen, skriver EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, i en pressemeddelelse.

Samfund PostNord i ny brøler: Bud smider med pakkerne

Ikke ulovligt
Ifølge meddelelsen har EU godkendt, at den danske stat kompenserer Post Danmark - gennem ejeren PostNord - med op til 1,2 milliarder kroner frem mod 2019. Og at der ikke er tale om ulovlig statsstøtte.

- Kommissionens vurdering viser, at den kompensation, som Danmark yder til Post Danmark, ikke overstiger befordringspligtens nettoomkostninger.

- Det betyder, at der ikke er tale om overkompensation. På det grundlag har Kommissionen konkluderet, at støtten er forenelig med EU's statsstøtteregler, skriver EU-Kommissionen.

3000-4000 fyres
Post Danmark har længe ventet på, at EU-Kommissionen kom frem til en afgørelse. Ved regnskabet for første kvartal fortalte selskabet, at det kostede selskabet 21 millioner kroner i lønomkostning for hver måned, man ikke fik svar.

- Det er relativt simpelt. Vi har planlagt at afskedige 3000-4000 mennesker. Mere end 1000 af dem er tjenestemænd, som er dyre at afskedige, fordi de har tre års opsigelse med løn.

- Så udgiften er lønomkostninger til de ansatte med særlige vilkår, sagde chef for PostNord i Danmark Peter Kjær i april om omkostningerne ved at vente på en EU-godkendelse.

Her viste den danske del af forretningen et underskud på 142 millioner danske kroner.

Selskabet har længe været under pres på grund af faldende postmængder.

nationen Postnord afskaffer service: Skal køre 230 km for at tømme min postkasse

229 kommentarer
Vis kommentarer