EU-Kommission dementerer irsk melding om AstraZeneca-retssag

Den svensk-britiske medicinalvirksomhed har ikke leveret som aftalt, men afgørelse om retssag er ikke truffet

EU-Kommissionen forbereder sig på en retssag mod den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca for at have svigtet aftaler om leveringer af covid-19 vaccinedoser. Det oplyser kilder i EU-diplomatiet til Politico. Foto: Christof Stache/Ritzau Scanpix
EU-Kommissionen forbereder sig på en retssag mod den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca for at have svigtet aftaler om leveringer af covid-19 vaccinedoser. Det oplyser kilder i EU-diplomatiet til Politico. Foto: Christof Stache/Ritzau Scanpix

Det seneste døgn har flere medier erfaret, at der er enighed i EU om at anlægge sag mod den svensk-britiske medicinalvirksomhed AstraZeneca for at have svigtet aftaler om leveringer af covid-19-vaccinedoser.

Torsdag sagde Irlands sundhedsminister, Stephen Donnelly, i landets parlament, at det var sket. Det rapporterede nyhedsbureauet Reuters.

Men den udtalelse dementeres af EU-Kommissionen:

- Ingen beslutning om et sagsanlæg er blevet truffet på nuværende tidspunkt.

Donnelly sagde i parlamentet, at Irland på hans foranledning tidligere i denne uge valgte at gå ind i sagen på EU-Kommissionens side.

Det mulige sagsanlæg handler om AstraZenecas svigt i forhold til at levere som aftalt i kontrakten for månederne april, maj og juni, oplyser ministeren.

Sagen vil i givet fald skulle føres ved belgiske domstole, da parterne i kontrakten har aftalt, at stridigheder skal afgøres der.

Ifølge mediet Politico blev spørgsmålet om et sagsanlæg taget op blandt EU-landenes ambassadører i Bruxelles onsdag. Et flertal af dem støttede beslutningen om en retssag, siger Politicos kilder.

Målet skulle være at tvinge AstraZeneca til at levere de vacciner, som er lovet i kontrakten med EU.

AstraZeneca har haft store forsyningsproblemer og har flere gange måttet varsle forsinkelser i vaccineleveringerne.

Vaccinen skulle være rygraden i den tidlige udrulning af vacciner i EU, men i første kvartal kunne producenten slet ikke levere det aftalte antal.

Den tendens er fortsat. Ifølge kontrakten skulle AstraZeneca levere 180 millioner doser i andet kvartal. Men virksomheden har nedjusteret det skøn til en tredjedel.

Torsdag bekræfter en talsmand i EU-Kommissionen, at man ikke vil benytte en option i kontrakten om at købe yderligere 100 millioner doser.

Vaccinen, som markedsføres under navnet Vaxzevria, har stødt på problemer med alvorlige bivirkninger og knyttes til et lille antal tilfælde af blodpropper og lavt blodpladetal hos vaccinerede.

I flere tilfælde har dette medført dødsfald.

Vaccinen er taget ud af vaccinationsprogrammet i Danmark og Norge, og en række lande har indført begrænsninger for, hvem der må få vaccinen. Mange steder gives den kun til ældre.

I Sverige har statsepidemiolog Anders Tegnell fået første stik med vaccinen fra AstraZeneca.

- Jeg vil gerne sende et vigtigt signal om, at AstraZeneca er en glimrende vaccine for personer på 65 år og derover, siger han til avisen Corren.

Tegnell er statsepidemiolog hos den svenske sundhedsstyrelse.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind