Europæisk hovedstad lukker ned efter fund af Delta-varianten

Kortvarig afskærmning af Lissabon-området er nødvendigt for at mindske smittespredning, siger premierminister

Europæisk hovedstad lukker ned efter fund af Delta-varianten

Portugals sygehusvæsen var tidligere i foråret presset helt i bund af den engelske mutation. Nu spreder den indiske mutation ved navn Delta sig i landet.

Rejser ind og ud af Lissabon vil blive forbudt denne weekend, efter at den særligt smitsomme Delta-variant er begyndt at brede sig.

Ind- og udrejseforbuddet gælder foreløbig i to og en halv dag, oplyser regeringen torsdag.

De 2,8 millioner indbyggere i Portugals hovedstad vil kun få lov til at forlade byområdet, hvis de har en god grund fra klokken 16.00 fredag til klokken 06.00 mandag.

Stor stigning
Borgere, som ikke bor i Lissabon, vil kun få lov til at komme ind under helt særlige omstændigheder.

Lissabon oplevede torsdag en stigning på 928 smittetilfælde på 24 timer. Det er det højeste siden februar.

Stigningen udgør 75 procent af de nationale smittetilfælde, selv om kun 27 procent af Portugals befolkning bor i hovedstadsområdet.

Myndighedernes bekymringer skyldes blandt andet, at Delta-varianten spreder sig hurtigt i Lissabon, forklarer premierminister Mariana Vieira da Silva.

- Det er ikke en let beslutning at sætte sådanne tiltag i værk. Men i vores øjne er de nødvendige, så den situation, der lige nu er her i Lissabon, ikke spreder sig til hele landet, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Statens Serum Institut holder skarpt øje med udbredelsen af Delta-varianten herhjemme, har konstitueret faglig direktør Tyra Grove Krause tidligere udtalt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Statens Serum Institut holder skarpt øje med udbredelsen af Delta-varianten herhjemme, har konstitueret faglig direktør Tyra Grove Krause tidligere udtalt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
 

Corona på steorider
Ifølge et skotsk studie øger det varianten risikoen for indlæggelse i forhold til en række andre varianter. Men to vaccinedoser giver stadig en god beskyttelse.

Deltavarianten spreder sig som en steppebrand globalt. I Guds eget land, USA, er der også en stigende bekymring for den nye coronavariant.

- Det er som coronavirus på steroider. Du kan være sammen med mennesker i kortere tid og stadig blive smittet, siger Andy Slavitt, der er tidligere rådgiver i Det Hvide Hus, til CNN.

Andy Slavitt havde tidligere rollen som seniorrådgiver. Han var talsmand for Det Hvide Hus' covid-19-reaktionsteam i den tidligere fase af pandemien.

Den opsigtsvækkende udtalelse kommer efter, at det amerikanske centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC) tirsdag stemplede varianten som 'bekymrende'.

Incidenstal stiger i Portugal
Portugal var i en periode ramt ganske hårdt af coronavirus, men klarede at få smittetallene ned blandt de laveste overhovedet i Europa i løbet af foråret.

Efter fem og en halv måned besluttede myndighederne at ophæve en krisetilstand i landet i maj.

Siden er 14-dages incidensraten per 100.000 indbyggere steget fra 55 til 87 på få uger ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC).