Annonce:
Annonce:

EU's klimachef spår Danmark vigtig rolle ved klimatopmøde

Danmark er et af de førende lande i EU på klimaområdet, mener EU's klimakommissær, Frans Timmermans

EU's klimachef, Frans Timmermans, mener, at klimakrisen har nået et punkt, hvor ingen længere kan benægte dens effekter. Han vil have en løsning på bordet i Glasgow. (Arkiv). Foto: Dita Alangkara/Ritzau Scanpix
EU's klimachef, Frans Timmermans, mener, at klimakrisen har nået et punkt, hvor ingen længere kan benægte dens effekter. Han vil have en løsning på bordet i Glasgow. (Arkiv). Foto: Dita Alangkara/Ritzau Scanpix
Annonce:

Danmark har ambitiøse klimaplaner, og FN-klimatopmødet COP26 bliver en mulighed for at udvise grønt lederskab.

Det siger EU's klimakommissær, Frans Timmermans, forud for COP26, som for alvor bliver skudt i gang mandag og tirsdag, hvor stats- og regeringschefer fra hele verden mødes i Glasgow, som lægger hus til topmødet.

- Danmark har været et af de førende lande i EU og arbejder sammen med andre for at skubbe den europæiske barre endnu højere.

- COP26 vil derfor være en mulighed for Danmark for at vise dets internationale grønne lederskab og demonstrere nogle af de løsninger, der skal bruges for at nå målene, siger Frans Timmermans i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Timmermans fremhæver også en rolle, som den danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), har fået af formanden for COP26, britiske Alok Sharma.

Annonce:

Må skrue op
Dan Jørgensen har sammen med sin kollega fra det caribiske land Grenada fået til opgave at række ud til andre ministre og overbevise dem om at øge klimaindsatsen.

- Det er en afgørende rolle, siger Timmermans.

Formålet med klimatopmødet er at få skruet op for verdens klimaindsats. For det er der brug for, hvis man vil leve op til Parisaftalen, har den ene rapport efter den anden fastslået.

I Parisaftalen, som blev indgået ved et klimatopmøde i 2015, er det aftalt, at temperaturstigningen skal holdes på højst 2,0 grader - og helst under 1,5 grader - sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.

Og det kræver en markant øget indsats, hvis det skal nås. Det fastslog en rapport fra FN's miljøprogram (Unep) og DTU tirsdag i sidste uge.

Her fremgik det, at udledningen af drivhusgas skal omtrent halveres inden 2030, hvis Parisaftalens mål om at begrænse global opvarmning til 1,5 grader i 2100 skal opnås.

Annonce:

Ud af kontrol
Med de nuværende klimaløfter fra verdens lande har vi kurs mod en klode, der er mindst 2,7 grader varmere i 2100. Det kan føre til 'tipping points', hvor Jordens klima løber løbsk og kommer helt ud af kontrol.

Frans Timmermans mener, at klimakrisen har nået et punkt, hvor ingen længere kan benægte dens effekter. Han vil have en løsning på bordet i Glasgow.

- Når vi forlader Glasgow - formentlig i de tidlige morgentimer i den sidste weekend - vil jeg have en aftale, som holder de 1,5 grader, vi aftalte i Paris, inden for rækkevidde, siger han.

COP26 varer to uger og finder sted i Glasgow, Skotland. Det er Storbritannien, som har værtskabet for klimakonferencen.

FAKTA: Klimaløfter fra verdens lande slår ikke til

Den årlige rapport fra FN's Miljøprogram i samarbejde med DTU, som blev offentliggjort i sidste uge, er en blandt flere rapporter, som giver deltagerne ved klimatopmødet COP26 i Glasgow noget at tænke over.

Den konstaterer, at det går alt for langsomt med at komme af med de fossile brændsler kul, olie og gas.

Der skal langt mere fart på i de kommende år, hvis vi skal nå de mål, verdens lande besluttede i enighed i Parisaftalen fra 2015.

Læs mere her:

* Hvis verden skal nå Parisaftalens mål om at holde global opvarmning under 1,5 grader i år 2100, skal udledning af drivhusgas omtrent halveres de næste otte år.

* Med de nuværende løfter fra verdens lande om at skære udledningen vil kloden blive mindst 2,7 grader varmere i forhold til før industrialiseringen.

* Udledning af drivhusgas faldt 5,4 procent i 2020 på grund af coronapandemien. Men den stiger hastigt igen og lander i 2021 omtrent på 2019-niveauet.

* Koncentrationen af drivhusgasserne kuldioxid, metan og lattergas i atmosfæren var rekordhøj i 2020.

* Der kan hentes store klimagevinster på kort sigt ved at få udslip af metan ned. Metan er en stærk drivhusgas, 80 gange mere potent end CO2 over 20 år.

* Metan strømmer ud til atmosfæren fra udvinding af olie og gas, fra lossepladser og risdyrkning. Det menneskeskabte metanudslip kan for lave omkostninger skæres 20 procent om året.

Kilder: FN's Miljøprogram Unep DTU Partnership: 'The heat Is On', Emissions Gap Report 2021, WMO.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: