Annonce:
Annonce:

Finland vil ind i Nato

Den finske præsident og landets statsminister anbefaler, at Finland hurtigst muligt bliver medlem af Nato

I april gjorde Sanna Marin det klart, at Ruslands invasion i Ukraine har ændret forsvarssituationen markant for Finland
Annonce:

Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, siger i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt, siger de.

- Vi håber, at de skridt, som skal tages på nationalt plan, vil blive taget hurtigt i de kommende dage, hedder det.

Det er den finske præsident, som sammen med den udenrigspolitiske komité og den finske nationalforsamling formelt skal træffe beslutning om et medlemskab af den vestlige forsvarsalliance.

Forsvarskomitéen i nationalforsamlingen har allerede fastslået, at den mener et Nato-medlemskab er det bedste for Finlands sikkerhed.

Finland deler en 1300 kilometer lang grænse og en konfliktfyldt fortid med Rusland, og Helsinki har gradvist udvidet samarbejdet med Nato siden Rusland i 2014 annekterede Krim.

Annonce:

- Det vil ikke gå ud over nogen, hvis Finland tilslutter sig forsvarsalliancen Nato. At tilslutte sig Nato vil ikke gå ud over nogen. Det er ikke et nulsumsspil, sagde den 73-årige finske præsident onsdag.

Nulsumsspil beskriver en situation, hvor en part typisk opnår noget, ved at andre samtidig mister noget. Men der går altså ikke noget af Rusland ved et finsk Nato-medlemskab, understregede Sauli Niinistö ved et møde med den britiske premierminister, Boris Johnson.

I forbindelse med mødet underskrev Finland og Storbritannien en aftale, der giver finnerne en sikkerhedsgaranti, hvis de søger om at blive en del af Nato.Briterne lover i aftalen at beskytte Finland, mens processen pågår.

Sverige ventes at sende sin ansøgning om medlemskab af forsvarsalliancen Nato på mandag, skriver mediet Expressen.se.

Meldingen kommer, samtidig med at den finske præsident og landets statsminister har anbefalet, at Finland hurtigst muligt bliver medlem af Nato.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Knud Brix har interviewet to danske reportere, der blev beskudt i Ukraine i krigens første dage. Hør deres historie i Ekstra Bladets podcast 'Dårligt nyt fra Østfronten' herunder eller i din podcast-app. Alle afsnit er ude nu!

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: