FN advarer mod krig mellem Israel og Hamas

FN's udsendte i Mellemøsten opfordrer israelere og palæstinensere til at stoppe dødelige angreb mod hinanden

Sammenstødene mellem israelere og palæstinensere har de seneste dage eskaleret voldsomt.

De optrappede angreb mellem Israel og Hamas-bevægelsen, der kontrollerer Gaza, risikerer at ende i en decideret krig.

Sådan lyder advarslen fra FN's udsending i Mellemøsten.

Meldingen kommer efter to dage, hvor palæstinensiske militante grupper har skudt flere end 600 raketter mod Israel, der har reageret med hundredvis af luftangreb. Senest er der natten til onsdag blevet affyret over 200 raketter mod Israel.

Artiklen fortsætter under billedet ...

begge parter har udført angreb i nattens løb. Foto: Said Khatib/Ritzau Scanpix
begge parter har udført angreb i nattens løb. Foto: Said Khatib/Ritzau Scanpix

Regulær krig
Mindst 33 mennesker er døde i angrebene i Gaza, mens tre mennesker er døde i Israel.

FN-udsendingen, norske Tor Wennesland, opfordrer parterne til at stoppe raketangrebene 'omgående'.

- Situationen udvikler sig til krig for fuld udblæsning. Ledere på alle sider er nødt til at tage ansvar for at nedtrappe konflikten, siger Wennesland og tilføjer:

- Prisen for krig i Gaza er ødelæggende og betales af almindelige mennesker. FN arbejder med alle parter om at genoprette freden. Stop volden nu.


Mødes onsdag
Wennesland blev udnævnt som specialkoordinator i december og fungerer som generalsekretær António Guterres' øverste repræsentant i alle politiske og diplomatiske bestræbelser i forbindelse med dødvandet mellem palæstinenserne og israelerne.

FN's Sikkerhedsråd skal mødes onsdag for at drøfte den dødbringende uro mellem parterne. Det lukkede møde er kommet i stand efter opfodringer fra flere lande.

Første møde i Sikkerhedsrådet blev afholdt mandag, uden at der efterfølgende kom en fælles erklæring fra medlemslandene.

Der synes ikke at være en forestående afslutning på volden, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har advaret om, at militante palæstinensere kommer til at betale 'en meget høj pris' for raketangrebene.

Undtagelsestilstand
Netanyahu har natten til onsdag erklæret undtagelsestilstand i den centrale by Lod og sendt forstærkninger til byen. Det er umiddelbart ikke klart, hvad undtagelsestilstanden dækker over.

De seneste dages uroligheder er de værste mellem Israel og Hamas siden en krig i Gaza i 2014.

Volden kommer efter flere dages spændinger i Jerusalem, hvor israelsk politi og palæstinensiske demonstranter er stødt sammen, og hundredvis er såret.

OVERBLIK: Strid om by optrappede angreb i Gaza og Israel

Fredag eskalerede en konflikt i Jerusalem mellem israelere og palæstinensere.

Siden har begge parter optrappet angreb og beskudt hinanden med til tider dødelige raketter i Gaza og Israel.

Mere end 700 palæstinensere er blevet såret, og dusinvis er døde.

Læs mere om de seneste dages uroligheder her:

7. maj:

* Uroligheder opstod fredag, hvor kampklædt israelsk politi stødte sammen med palæstinensere i forbindelse med den sidste fredagsbøn i muslimernes hellige fastemåned, ramadanen.

* Der var i forvejen spændinger i byen, da Israel havde varslet, at det ville smide palæstinensiske familier ud af deres huse i Sheikh Jarrah-distriktet i Østjerusalem.

* Byen har længe været centrum for stridigheder, da begge parter mener, at byen er deres.

* Mere end 300 personer blev meldt såret under urolighederne, der er de værste i byen siden 2017.

10. maj:

* Hamas krævede, at Israel fjernede sit politi fra Sheikh Jarrah og omkring al-Aqsa-moskéen. Herefter har Hamas siden mandag affyret mere end 200 raketter mod Israel.

* Mandag var der igen uro mellem det israelske politi og palæstinensere ved al-Aqsa-moskéen i Jerusalem, der er hellig i både Islam og Jødedommen. Israel fejrede 'Jerusalemdag', der markerer overtagelsen af Jerusalem under den arabisk-israelske krig i 1967.

* Det palæstinensiske Røde Halvmåne meldte om mindst 395 sårede palæstinensere, hvor 200 blev indlagt, og fem var i kritisk tilstand.

* Det israelske politi meldte om 32 sårede blandt sine betjente.

* FN afholdt møde om situationen, men gav ikke umiddelbart en melding. Flere diplomater sagde, at offentlige kommentarer i øjeblikket ville modarbejde fred. EU ønsker et 'omgående' stop i konflikten.

11. maj:

* Israelsk hær siger tirsdag, at den har ramt 130 'militære mål' i Gaza, hvor 15 personer fra 'Hamas og islamisk jihadforetagender' er blevet dræbt. Ifølge den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, er det et modsvar på, at Hamas sendte raketter mod Israel.

* Sundhedsmyndighederne i Gaza har indtil videre meldt om 28 døde, hvoraf ni er børn, og 65 sårede. Kilder fra Hamas har bekræftet, at en af deres ledere, Mohammed Fayyad, er blevet dræbt.

* Seks civile israelere blev ramt af raketter tirsdag morgen, siger det israelske militær.

Kilder: AFP, Reuters og AP.