Annonce:
Annonce:

Første skib med korn efter aftale har forladt ukrainsk havn

Ukraine er blandt verdens største eksportører af korn. Mandag er der igen kommet gang i eksporten

Der står siloer med korn i havnen i Odesa, som venter på at blive eksporteret til resten af verden. Den første skib med korn fra Ukraine efter aftale har mandag forladt Odesa og har kurs mod Libanon. (Arkivfoto). Foto: Nacho Doce/Reuters
Der står siloer med korn i havnen i Odesa, som venter på at blive eksporteret til resten af verden. Den første skib med korn fra Ukraine efter aftale har mandag forladt Odesa og har kurs mod Libanon. (Arkivfoto). Foto: Nacho Doce/Reuters
Annonce:

Mange tusinde tons korn har siden den russiske invasion af Ukraine for over fem måneder siden været strandet i landet.

Men mandag er der igen kommet gang i eksporten via Sortehavet, som er vigtig for den globale fødevaresikkerhed.

For det første skib med korn siden en FN-aftale mellem Rusland og Ukraine er mandag morgen sejlet ud fra havnen i den ukrainske by Odesa.

Det oplyser Tyrkiet, som har ageret mægler i aftalen, ifølge nyhedsbureauet AFP. Ukraines minister for infrastruktur bekræfter det også, ligesom det derudover fremgår af hjemmesiden Marine Traffic, som følger skibstrafikken.

Zelenskyj sagde søndag aften, at Rusland ikke har nogen chance for at vinde krigen, og at det er vigtigt, at Ukraine holder fast i sine positioner, bliv opdateret på det og meget mere i det daglige overblik over krigen i Ukraine

Få overblikket over de seneste nyheder fra krigen i Ukraine her.

Det er fragtskibet 'Razoni', der sejler under sierraleonsk flag, som har forladt Odesa. Skibet er lastet med over 26.000 tons majs, som har kurs mod Libanon.

Andre skibe vil følge efter og sejle langs de aftalte, sikre ruter, lyder det i en erklæring fra Tyrkiet ifølge AFP.

Annonce:

Korneksporten fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen.

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn. Men landet har siden den russiske invasion ligget inde med mange tusinde tons korn, som det ikke har kunnet eksportere, fordi havnene er blevet blokeret af Rusland.

Derfor spredte det optimisme, da en aftale om at genoptage korneksporten blev indgået 22. juli. Og lidt over en uge senere har det første skib med korn altså forladt Ukraine.

FN-aftalen indebærer, at der skal være sikker passage for skibe, der fragter korn, fra tre sydlige ukrainske havne. De to andre havne ud over Odesa er Tjernomorsk og Pivdennyj.

Ukrainske myndigheder har ifølge Reuters sagt, at der ligger 16 skibe med korn i Ukraines havne ud til Sortehavet. De er tilsammen lastet med cirka 580.000 tons korn.

Parterne har etableret et fælles koordinationscenter i Istanbul i Tyrkiet, som overvåger, at alt forløber som aftalt.

Annonce:

Rusland og Ukraine står for næsten en tredjedel af den globale hvedeeksport. Men vestlige sanktioner mod Rusland og kampe i Ukraine har forhindret korn i at blive eksporteret fra landene på sikker vis til resten af verden.

Den manglende eksport fra de to store korneksportører har ført til stigende fødevarepriser.

For FN har det overordnede mål med aftalen været at forhindre, at millioner vil sulte som følge af høje priser på brød, madolie og kunstgødning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
LIGE NU
Annonce:
Annonce: