Annonce:
Annonce:

Forbløffende snude: Kan lugte stress i menneskeånde

Forskere mener, at hunde i fremtiden kan trænes til at hjælpe mennesker med posttraumatisk stresssyndrom

Studiet blev udført med hjælp fra fire hunde, ‘Treo’, ‘Fingal’, ‘Soot’ og ‘Winnie’, der alle var meldt til som frivillige af deres ejere. (Foto: Shutterstock)
Studiet blev udført med hjælp fra fire hunde, ‘Treo’, ‘Fingal’, ‘Soot’ og ‘Winnie’, der alle var meldt til som frivillige af deres ejere. (Foto: Shutterstock)
Annonce:

Hunde er i stand til at snuse sig frem til stoffer, bomber og sygdomme som kræft, diabetes og selv corona. Nu indikerer ny forskning, at de også kan lugte sig frem til menneskers psykiske tilstand.

I et studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Plos One, fremgår det, at fire hunde i et eksperiment ofte var i stand til at finde de mennesker, der var stressede - blot ved at lugte til ånde eller sved.

Det skriver BBC ifølge Videnskab.dk.

De fire hunde blev først og fremmest trænet til eksperimentet, hvor de skulle lære at vælge en ud af tre dåser. Da forskerne var sikre på, at hundene havde forstået opgaven, kunne de begynde at putte sved og ånde fra 36 forsøgspersoner i dåserne.

Annonce:

For at gøre forsøgspersonerne stressede bad forskerne dem om at løse et svært regnestykke. Det var en stressende opgave, hvilket blandt andet viste sig på et højere blodtryk og hjerterytme sammenlignet med før opgaven.

Hundenes opgave var efterfølgende at vælge den dåse, der indeholdt ånde eller sved fra en stresset person. Hvis de valgte rigtigt, fik de en godbid.

Ud af 720 forsøg valgte hundene dåsen med sved eller ånde fra en stresset person 675 gange.

- Det var ret utroligt at se dem så selvsikre i at fortælle mig, at ‘nej, de her to ting lugter helt klart forskelligt’, siger Clara Wilson, der er ph.d-studerende og en af forskerne bag studiet, til The Guardian ifølge Videnskab.dk.

Forskerne mener, at deres opdagelse kan blive brugbar i forhold til at træne hunde, som skal hjælpe mennesker, der for eksempel lider af posttraumatisk stresssyndrom.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvor i Danmark er der flest skovflåter?

Forskere: Jorden er svær at spotte for andre civilisationer

Hvor langt skal man være fra en atombombe for at overleve?
 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Når chefer falder opad
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: