Forfatter Jan Sonnergaard er død

Forfatteren Jan Sonnergaard er død af et hjertestop under et ophold i Beograd

Jan Sonnergaard blev 53 år. Han er forfatter til blandt andet novellesamlingen 'Radiator' og romanen 'Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom'. Foto: Polfoto/Tobias Selnæs Markussen
Jan Sonnergaard blev 53 år. Han er forfatter til blandt andet novellesamlingen 'Radiator' og romanen 'Om atomkrigens betydning for Vilhelm Funks ungdom'. Foto: Polfoto/Tobias Selnæs Markussen

Se også: Jan Sonnergaard: Fem plader der ændrede mit liv Se også: Sådan har vi anmeldt Sonnergaard Jan Sonnergaard:

Se også: Jan Sonnergaard: Fem plader der ændrede mit liv Se også: Sonnergaard vakte opsigt med sin rå beskrivelse af samfundet

Forfatteren Jan Sonnergaard er død. Han blev 53 år.

Det oplyser litterær direktør Johannes Riis fra Gyldendal til Ekstra Bladet.

- Han er her i weekenden blevet fundet død i den lejlighed, hvor han var installeret af sit forlag i Beograd. Han er død af et hjerteslag, siger han.

Forfærdelig trist nyhed
Sonnergaard var i Serbien i forbindelse med en lancering af en serbisk udgave af en af sine bøger.

- Det er jo en forfærdelig trist nyhed, vi fik at vide her i weekenden. Jan var jo en meget speciel forfatter. En forfatter der virkelig satte sit præg på litteraturen, efter han debuterede i 1997 med 'Radiator'. Han markerede sig ikke kun som forfatter, men også som samfundsdebatør, siger Johannes Riis.

Novellesamligen 'Radiator' blev solgt i over 100.000 eksemplarer og gjorde med et Sonnergaard til en af halvfemsernes store forfattere.

Flere hovedpersoner i Sonnergaards noveller nægter at se realiteterne i øjnene. På samme måde mente forfatteren, at Danmark kort efter årtusindskiftet var et land 'fyldt med selvbedrag på flere planer'.

Jan Sonnergaard blev kun 53 år. Foto: Robin Skjoldborg
Jan Sonnergaard blev kun 53 år. Foto: Robin Skjoldborg
 

Fra Virum til Nordvest
Senere fulgte to novellesamlinger med tre års mellemrum, hvor først miljøer i middelklassen og senere overklassen kom under Sonnergaards spiddende analyse.

Selv kommer Jan Sonnergaard fra 'sådan noget øvre middelklasse med et fint parcelhus' i Virum. Siden bosatte han sig i Københavns Nordvest-kvarter.

Han blev uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og filosofi, men selv mente Jan Sonnergaard, at han var forfatter, før han begyndte at skrive.

Efter novelletrilogien skrev Jan Sonnergaard teaterstykker, kronikker, en roman og flere noveller.

Se også: Jan Sonnergaard: Fem plader der ændrede mit liv

66 kommentarer
Vis kommentarer