Frankrig: Ny fase i Libyen - lejesoldater er på vej ud

Omstridte russiske lejesoldater er blandt de mange udenlandske styrker, som har kæmpet i Libyens borgerkrig

Soldater fra Libyens internationalt anerkendte regering under tidligere kampe syd for Tripoli mod styrker, der kæmpede for oprørslederen  Khalifa Haftar. Frankrig siger, at begyndelsen på en længe ventet tilbagetrækning af tusindvis af udenlandske soldater er begyndelsen på en ny udvikling i Libyen. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix
Soldater fra Libyens internationalt anerkendte regering under tidligere kampe syd for Tripoli mod styrker, der kæmpede for oprørslederen Khalifa Haftar. Frankrig siger, at begyndelsen på en længe ventet tilbagetrækning af tusindvis af udenlandske soldater er begyndelsen på en ny udvikling i Libyen. Foto: Unknown/Ritzau Scanpix
Følg Nyheder

Over 300 udenlandske lejesoldater har forladt det østlige Libyen. Det oplyser det franske udenrigsministerium, som kalder det begyndelsen på en længe ventet tilbagetrækning af tusindvis af udenlandske soldater i landet. Det skriver AFP.

FN håber, at tilbagetrækningen er et afgørende skridt frem mod en ny fredelig udvikling i Libyen efter år med borgerkrig og uro.

- Den første tilbagetrækning har fundet sted. Det er det første positive signal efter Libyen-konferencen, siger det franske udenrigsministeriums talskvinde, Anne-Claire Legendre, med henvisning til et Paris-møde om udviklingen i landet.

Hun oplyser ikke, hvor de udenlandske lejesoldater er fra.

Ifølge diplomater har lejesoldater fra nabolandet Tchad kæmpet i Libyen, hvor et planlagt præsidentvalg 24. december er blevet udskudt.

Desuden har lejesoldater fra Ruslands private militærgruppe Wagner kæmpet sammen med Libyens Nationale Hær, som Moskva har støttet sammen med Egypten og De Forenede Arabiske Emirater.

Bege sider i Libyens konflikt har i vid udstrækning anvendt lejesoldater - fra blandt andet Rusland, Syrien, Tchad og Sudan, siger FN-eksperter.

EU har tidligere indført sanktioner mod den private russiske militærgruppe Wagner.

Ifølge medlemslandene har Wagner rekrutteret, trænet og sendt militære styrker til konfliktzoner rundt om i verden.

Det har blandt andet ført til mere vold i områderne og intimidering af civile. I strid med international lov og menneskerettigheder, lyder EU-anklagen.

Dertil kommer destabiliserende aktiviteter i lande som Libyen, Syrien og Ukraine.

Vesten mener, at Wagner er til stede i konfliktzoner for at sikre russiske private og statslige interesser i Ukraine, Syrien og Libyen./ritzau/AFP

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.