150.000 ramt: Danskerne giver fri adgang til it-kriminelle

It-kriminelle ribber i stor stil danskere, der ikke er gode nok til at beskytte sig selv på nettet

Danskerne er blevet guf for it-kriminelle, der i stigende grad går på digitalt rov herhjemme.

Derfor søsætter Digitaliseringsstyrelsen i den kommende tid en række initiativer, der skal klæde danskerne bedre på til at færdes online.

Det Kriminalpræventive Råd anslår, at omkring 150.000 sidste år blev udsat for en eller anden form for internetkriminalitet, herunder identitetstyveri, afpresning og bedrageri, og i alt vurderes det, at it-kriminelle ribbede danskerne for 271 mio. kroner i 2014.

Sikkerhedsbrist hos dronningen: Hemmelige Amalienborg-dokumenter afsløret

Og det er en tendens, der fortsætter i stor stil. Eksempelvis har Bankdata, der der leverer it til 11 af Danmarks banker, registreret en stigning i antallet af angreb fra digitale tyve på bankernes kunder på hele 33 procent fra første halvår af 2014 til første halvår af 2015.

– Der er helt klart et behov for at oplyse befolkningen om, hvordan man færdes – og passer på sig selv på nettet. I takt med den stigende digitalisering så foregår mere og mere i dag på nettet, og det bliver derfor også et mere interessant sted at være for de kriminelle aktører, siger kontorchef Cecile Christensen fra Digitaliseringsstyrelsen.

– Vi har blandt andet set en stigning de seneste år af de såkaldte phishingmails, der har til hensigt at narre modtageren til at udlevere eksempelvis ens NemID-nøgle, og her der det vigtigt at være opmærksom på, at en offentlig myndighed, NemID eller ens egen bank aldrig vil bede én om at fremsende det, siger hun.

Guide: Sådan beskytter du dit privatliv på nettet  

Beskyt telefonen

Et andet problem er, at danskerne ikke foretager de nødvendige sikkerhedsprocedurer af fortrolige oplysninger. Det gælder eksempelvis at sætte et sikkert password og ikke benytte det samme til alle ens net-enheder. Tal fra Digitaliseringsstyrelsen viser også, at en tredjedel af danskerne ikke beskytter deres smartphone:

Harddiske giver kriminelle fri adgang til dine fortrolige papirer

- Mange brugere lever med en falsk tryghed om, at de er beskyttet mod virus og hacking på tablets og telefoner. Men trusler mod de mobile platforme er et voksende problem, som vi i fællesskab skal blive bedre til at afhjælpe i fremtiden. Lige nu skal danskerne især være opmærksomme på det, vi kalder ’smishing’, hvor brugerne via et link i en sms på smartphones og tablets narres til at udlevere fortrolige oplysninger til it-kriminelle, siger Cecile Christensen.

Opråb til politikerne: I lader danskerne i stikken

Ekstra Bladet har i serien ’Fri adgang’ også dokumenteret danskernes sikkerhedshuller på nettet og blandt andet udviklet et værktøj, der kan give dig et fingerpeg, om du har et potentielt sikkerhedshul i dit hjemmenetværk, så fremmede eksempelvis kan se med på overvågningskameraet, printeren eller gå på rov i harddisken.

Ud af de 93.526, der indtil videre har tjekket deres ip-adresse, som groft sagt svarer til ens internet-telefonnummer, havde 10.916 svarende til 11,7 procent et potentielt sikkerhedshul.

- Nogle af indgangene står naturligvis åbne med vilje. Eksempelvis for at internetudbyderen skal kunne komme ind i ens router og rette noget, men det er langtfra altid meningen, at der skal være fri adgang til overvågningskameraer, printere og netværksharddiske, som potentielt kan udnyttes af it-kriminelle, siger it-ingeniør Jens Christian Hillerup.

Russere narrede Jens Aage

 

Jens Aage Larsen fra Sæby i Nordjylland er en af de 150.000, der sidste år røg i kløerne på it-kriminelle

Den 63-årig lagermedarbejder modtog en mail fra, hvad han troede var NemID, men som i virkeligheden var russiske digitale tyveknægte, der ville have adgang til hans netbank og kontakt med det offentlige:

- Jeg uploadede mit nøglekort, som jeg blev bedt om, men da jeg havde sendt det, så jeg, at det var til en russisk mail. Heldigvis havde jeg kun ti gyldige nøgler tilbage på kortet, så jeg skyndte mig at få dem brugt siger han.

Jens Aage slap med skrækken, og efterfølgende har han været udsat for lignende tricks fra russiske og tyske it-kriminelle:

- Men det er klart, at jeg ikke hopper på det samme to gange, så de blev bare slettet, siger han.

Jens Aage Larsen mener, at det er en god idé, at befolkningen klædes bedre på til at færdes sikkert på nettet:

- Mit indtryk er, at folk generelt ikke er særlig opmærksomme på de sikkerhedsrisici, der er. Det har man jo set på dem, der ikke har beskyttet deres netværksharddiske, og hvor man kunne hente deres oplysninger så nemt som ingenting.

- Det er frygteligt, siger han.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter