Annonce:
Annonce:

76 sundhedsansatte afsløret: Går på digitalt rov i dine journaler

På fem år er 76 ansatte i sundhedsvæsenet blevet taget for ulovligt at kigge i medicin - og patientjournaler 

Annonce:

Har du oplevet, at din medicin - eller patientjournal er blevet misbrugt? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Langt over 200.000 ansatte i sundhedsvæsenet har adgang til  dybt fortrolige oplysninger i danske patienters medicin- og patientjournaler – og det bliver misbrugt.

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at  gennem de seneste fem år er 15 sundhedsansatte, herunder læger og sygeplejersker, blevet politianmeldt for uberettiget at have snaget i patienters medicinforbrug gennem Det Fælles Medicin Kort.

Annonce:

Samtidig viser en optælling ude i landets regioner, at det i løbet af de seneste fem år har haft personalemæssige konsekvenser for mindst 61 sundhedsansatte, at de ulovligt har slået en person op i de elektroniske patientjournaler for at snage i vedkommendes sygehistorie. Eksempelvis i Region Sjælland, der siden 2011 har givet 17 advarsler og afskediget fem ansatte for uberettiget at have luret i patientjournaler.

Kommune skrotter skandale–system

Hos den nyetablerede Sundhedsdatastyrelse, der er ansvarlig for Det Fælles Medicinkort, fortæller afdelingschef Birgitte Drewest, at de 15 politianmeldelser kan deles op i to hovedkategorier:

– Det kan være ren nysgerrighed, hvor der typisk er en personlig relation mellem sundhedspersonen og den hvis data, der tilgås, eksempelvis en ex-kæreste eller en nabo. Og så kan det kan det være situationer, hvor sundhedspersonen har misforstået betingelserne for adgang eller, hvor vedkommende bruger sit it-system forkert. De opslag er heller ikke tilladte, da uagtsomhed i følge sundhedsloven også er strafbart, siger hun.

Opråb til politikerne: I lader danskerne i stikken

Lektor i sundhedsret ved Syddansk Universitet Kent Kristensen mener, at de sundhedsansattes misbrug af medicin- og patientjournal-oplysninger er et meget alvorligt problem:

Annonce:

–Det er en hjørnesten i sundshedsretten, at man som patient har en ret til, at de oplysninger, der bliver givet, når du er syg, bliver i en meget snæver kreds.  Man risikerer dermed at sætte noget samfundsmæssigt over styr, for det kan betyde, at en gruppe patienter bliver tilbageholdende med at søge behandling, siger han.

It-sikkerheden sejler i kommunerne

Ulla Astman (S), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, fortæller, at man fra regionernes side har stort fokus på at sikre patienternes sundhedsdata.

– Vi har i første omgang begrænset adgangen til sundhedsdata. Næste skridt er at styrke kontrollen yderligere, skriver hun blandt andet  i en mail til Ekstra Bladet.

Læs mere i Ekstra Bladet lørdag og i EKSTRA

Sundhedsansatte har fri adgang til dine journaler: Sådan udnytter de det  

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: