Annonce:
Annonce:

Afskedsbrev til børnene sendt ud på nettet

Privatliv punkteret for midaldrende ægtepar. Frygter for identitetstyveri efter alle private oplysninger lå åbent ude på nettet

Et midaldrende ægtepar havde lagt paskopier, nøglekort til NEM-ID og afskedsbrev til deres børn ud på en netværksharddisk. Problemet var bare, at harddisken manglede kodeord, og det betød, at hele verden kunne snage i de meget personlige oplysninger (Foto: Ernst Van Norde).
Et midaldrende ægtepar havde lagt paskopier, nøglekort til NEM-ID og afskedsbrev til deres børn ud på en netværksharddisk. Problemet var bare, at harddisken manglede kodeord, og det betød, at hele verden kunne snage i de meget personlige oplysninger (Foto: Ernst Van Norde).
Annonce:

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

En netværksharddisk gav uvedkommende adgang til et ægtepars paskopier, nøglekort til NEM-ID og afskedsbrev til deres børn, når de engang gik bort.

Hele verden kunne derfor snage i de dybt personlige dokumenter og slette oplysninger efter forgodtbefindende, fordi den trådløse harddisk ikke krævede et kodeord.

- Det er meget ubehageligt, at folk har kunne følge med i vores privatliv, siger manden, da Ekstra Bladet kontaktede ægteparret for at gøre opmærksom på sikkerhedsbristen.

Harddiske giver kriminelle fri adgang til dine fortrolige papirer

Annonce:

Ægteparret ønsker at være anonymt, da manden arbejder med fortrolige forskningsdata på et dansk universitet. Han frygter derfor, at det kan påvirke hans job, hvis sikkerhedsbristen kom frem

- Det kommer som et chok. Jeg har lagt de her dokumenter på nettet, så jeg kan tilgå dem, når jeg ikke er hjemme. Men det er bestemt ikke meningen, at tilfældige mennesker skal se vores familiebilleder, testamente og andre private dokumenter, lyder reaktionen.

Få råd til, hvordan du sikrer dine harddiske bedst muligt her.

Under besøget forklarer avisens udsendte, hvordan uvedkommende med et enkelt klik kan få adgang til de private dokumenter.

- Det kan misbruges. Vi kan få stjålet hele vores identitet, siger han.

Og sikkerhedsbristen giver stof til eftertanke hos ægteparret.

Annonce:

- Det her får da mig til at tænke på, om der er ting, jeg slet ikke skal have forbundet til et elektronisk medie. Når det her kan ske, vil jeg tænke over mit elektroniske liv i fremtiden. Vi er glade for at være blevet gjort opmærksomme på problemet, ellers ville vi stadig ligge fremme til fri afbenyttelse.

Her kan du få råd til, hvordan du laver et sikkert password.

Undgå identitetstyveri på nettet

* Brug et antivirusprogram og en firewall på computeren.

* Sørg for, at der kode på dit trådløse netværk.

* Oplys kun fortrolige oplysninger, herunder cpr-nummer, på netsteder, du har tillid til.

* Brug avancerede passwords på mindst otte tegn.

* Videregiv aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mails, på sociale websites, debatsider og chatrum.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Hvis din identitet bliver stjålet

1. Meld tyveriet til politiet

* Identitetstyveri er en alvorlig forbrydelse. I grove tilfælde med efterfølgende dokumentfalsk kan tyveriet straffes med fængsel i to år.

2. Kontakt banken omgående

* Hvis der er tale om stjålne kreditkort-oplysininger skal du ringe til banken og fortælle dem, at der er tale om misbrug. Sker misbruget i forhold til andre virksomheder – det kan være at tyven køber en mobiltelefon eller tanker benzin i dit navn – skal du tage kontakt til firmaet, når du opdager tyveriet.

3. Overvej muligheden for et nyt personnummer

* I særlige tilfælde, hvor et nyt CPR-nummer forhindrer yderligere misbrug af din identitet, kan det være en mulighed. Det kan være i de tilfælde, hvor anmeldelse til politiet og banken ikke er nok til at stoppe misbruget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: