Annonce:
Annonce:

Danske skole- og vuggestuebørn overvåges ulovligt

Usikre overvågningskameraer udstiller ulovligt danske vuggestue- og skolebørn på nettet. Sikkerhedsbristen bliver udnyttet som spionværktøj af pædofile, fortæller Europol

På grund af usikre kameraer risikerer danske vuggestue-, børnehave- og skolebørn at blive overvåget ulovligt (Foto: Jesper Stormly Hansen).
På grund af usikre kameraer risikerer danske vuggestue-, børnehave- og skolebørn at blive overvåget ulovligt (Foto: Jesper Stormly Hansen).
Annonce:

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

spionværktøj af pædofile, fortæller Europol

Ubeskyttede overvågningskameraer hos danske dagplejere, skoler og ungdomsklubber sendte direkte videobilleder af børn ud på internettet, så fremmede kunne belure dem skjult bag computerskærmen.

Ekstra Bladet har i forbindelse med kampagnen ’Fri adgang’ fundet kameraer, der ikke var beskyttede af kodeord, hos en række private og offentlige institutioner, der tager sig af danske børn. Derfor kunne blandt andre pædofile med få klik på musen observere de intetanende unger.

Annonce:

- Brugen af internettet vokser hele tiden, og det giver sex-forbrydere øgede muligheder for at tilgå kameraer på skoler og andre steder, der er besøgt af børn. Det er derfor et af områderne i cybercrime, som har brug for et omfattende fokus, siger Fernando Ruiz, operationel chef for Europols Cybercrimecenter, EC3.

Ulovlig overvågning

Ekstra Bladet har undersøgt, hvad der ligger frit på nettet og fundet dagplejer, skoler og ungdomsklubber, hvor usikre kameraer live-streamer film af børn og unge direkte ud på nettet.

Billederne fra de åbne kameraer er ikke kun problematiske, fordi det kan bruges som en genvej for sexkrænkere til at belure børn. Det er også hamrende ulovligt fortæller IT-advokat Claes Christensen:

- Rent persondataretsligt er det problematisk, fordi der sker en overvågning og en offentliggørelse af den overvågning, uden der er givet samtykke. Dermed overskrides persondatalovens paragraf 26a.

Advokaten oplyser, at lovbruddet kan straffes med bøde eller fængsel op til fire måneder.

Utrolig sygt

Annonce:

Og der bliver kigget med på de åbne kameraer. Eksempelvis viser logfilerne fra en kombineret idrætshal og ungdomsklub, at over 500 mennesker fra hele verden alene i januar måned besøgte kameraerne.

Det forarger formanden for Børnerådet Per Larsen.

- Jeg synes det er utroligt sygt, at der er folk, som sidder og følger med på de her kameraer.

Per Larsen mener, at opsætningen af kameraer skal reguleres bedre.

- Man skal stramme op for godkendelsen af kameraer. Og vi skal gøre det klart for dem, som sætter kameraerne op, hvad regelsættet er, så det kun bliver gjort, når der er et reelt formål, og så filerne ikke ender hos de forkerte, siger formanden for Børnerådet.

Her blev børn også overvåget

* Efterskole lagde elever på nettet

Lindenborg Efterskole, der ligger lidt uden for Roskilde, er en af de skoler, som i strid med lovgivningen har streamet billeder af elever, forældre og gæster på skolen ud til nettet. Sikkerhedsbristen har betydet, at hele verden kunne følge med i elevernes færden rundt på skolen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra forstander Kim Nissen, for at høre, hvorfor sikkerhedsbristen opstod, og hvad han vil gøre i sagen, men trods gentagne henvendelser til forstanderen, nægter han at udtale sig i sagen.

* Fritidscenter blev overvåget

- Det er super at I gør opmærksom på det. Det er vi rigtigt glade for

Sådan lyder det fra halinspektør Kim Andersen, da Ekstra Bladet kontakter ham for at advare om det usikre overvågningskamera, der streamer filmning fra gæster i Brenderup Aktivitetscenter ud til nettet.

Aktivitetscenteret huser blandt andet en del unge, der går til gymnastik og fodbold.

- Jeg synes, det er ubehageligt, at folk kan have kigget med. Når vi starter op efter ferien, tager jeg fat i de folk, der har med IT-delen at gøre, så vi kan få det løst, siger Kim Andersen.

* Fri adgang til muslimsk friskole

Indtil for nylig var der fri adgang til at følge med for hele verden, når børnene på den muslimske friskole Al Hikma i Københavns Sydhavn legede i skolegården. Sikkerhedsfirmaet, der har opsat overvågningskameraerne på den bygningen, som skolen har lejet sig ind hos, har nemlig glemt at sikre deres eget udstyr.

Filmningen af de legende børn kommer bag på Susanne Roos, formand for skolebestyrelsen:

- Det lyder ikke så godt. Vi vidste ikke at andre kunne følge med i overvågningen, siger hun.

Ekstra Bladet har både været i kontakt med firmaet, der forvalter ejendommen og sikkerhedsfirmaet, der har monteret det usikre kamera. Sikkerhedsbristen er nu lukket og børnene kan lege i fred, uden at blive overvåget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: