Annonce:
Annonce:

Datatilsynet: Et enkelt svips og dit CPR-nummer bliver misbrugt

Myndigheder og privatpersoner sløser ofte med dine personlige oplysniger. Havner dit CPR-nummer på nettet, er der stor risiko for det bliver misbrugt

Hvis dut CPR-nummer havner på nettet, er der risiko for, at det bliver misbrugt (Genrefoto).
Hvis dut CPR-nummer havner på nettet, er der risiko for, at det bliver misbrugt (Genrefoto).
Annonce:

Har du oplevet sikkerhedsbrister i kommune, region eller stat? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Ved en simpel søgning på Google lykkedes det Ekstra Bladet at finde en database i Middelfart kommune, der bl.a. var spækket med cpr-numre og andre fortrolige oplysninger.

It- skandale i Middelfart: Handicappede udstillet på nettet

Den skødesløse omgang med den følsomme data er et brud på persondataloven. Det er dog ikke kun et juridisk problem, når cpr-numre bliver blottet på nettet – det kan også få store personlige konsekvenser for cpr-nummerets ejermand.

Det fortæller kontorchef i Datatilsynet Lena Andersen, der flere gange har talt med privatpersoner, efter de ved et uheld har fået publiceret personnummer på nettet:

Annonce:

- Vi ringede engang rundt til nogle personer, som ved en fejl havde lagt deres CPR-numre ud på nettet, og det viste sig, at flere af dem havde været udsat for en eller anden form for identitetstyveri.

- Det er lidt påfaldende. Det tyder jo på, at når man havde data på afveje på nettet, så kommer der nogen og misbruger det til identitetstyveri eller til at lave ubehagelige transaktioner i dit navn, siger kontorchefen.

Politikere raser efter it-kollaps: Handicappede udstillet på nettet

Hun opfordrer både private og myndigheder til at være omhyggelige med personoplysninger.

- De dataansvarlige skal beskytte personoplysninger, men vi ser desværre ofte CPR-numre og følsomme oplysninger havne på internettet som følge af et eller flere brud på persondatalovens krav til datasikkerheden, slår Lena Andersen fast.

It-sikkerheden sejler i kommunerne

Annonce:

Og personfølsomme informationer som CPR er i høj kurs hos it-kriminelle, der handler dem på internettes lyssky sider, hvor de bliver udbudt sammen med alverdens andre stjålne persondata. Ifølge en ny rapport fra Dell er den nuværende pris for en danskers fulde identitet, herunder navn, adresse, CPR, kreditkort-informationer og kørekortnummer omkring 240 kroner.

Ifølge Forbrugerrådet kan en it-kriminel misbruge dit cpr-nummer til et væld af ting, eksempelvis oprette mobilabonnementer, købe medicin, optage lån og oprette benzinkort. Hvis du opdager misbrug af dit cpr-nummer, skal du omgående melde det til politiet.

 

Se her, hvordan du bedst beskytter dine personlige oplysninger ved at lave et sikkert password.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: