Annonce:
Annonce:

Denny havde åbent kamera i soveværelset: - Det løber mig koldt ned ad ryggen

Familie fra Brønshøj kunne følges døgnet rundt i deres hjem

Her kan du høre Denny fortælle om sin oplevelse
Annonce:

Du kan se Denny fortælle om sin oplevelse herover artiklen

Den 64-årige tidligere kølemontør fra Brønshøj ligner en mand, der normalt er svær at slå ud.

Men da Ekstra Bladet møder Denny Nielsen og fortæller ham, at fremmede personer har haft fri adgang til hans trådløse kameraer i soveværelset og i stuen, fordi de ikke har haft et password, bliver han tydeligvis chokeret.

For det er ikke kun Denny og hans hustru, der har været i huset. De har også deres datter på 24 år og 3-årige barnebarn boende:

- Det løber mig faktisk koldt ned ad ryggen. Kameraerne er koblet på et lukket netværk, så jeg troede faktisk kun, at det var mig, der kunne se dem. Når jeg nu hører andre også har kunnet det, så begynder jeg at blive lidt nervøs for, hvad det kan bruges til.

Annonce:

- Vi har det jo sat op i soveværelset, som ligger lige ved siden af badet, og man sidder nu og tænker tilbage på, hvad der er foregået der. Det er en frygtelig ting at tænke på, at vi er inde bag vores egne private fire vægge, og at andre har kunne følge med i det, siger han.

Familiens kameraer er nogle af de 1266 overvågningskameraer, der ikke er sikret med password, som Ekstra Bladet har fundet efter systematisk at have gennemgået sikkerheden på godt 10.000 danske overvågningskameraer.

Kameraer har hul i sikkerheden: Tusindvis af danskere belures i hjemmet

Denny, der i dag er på efterløn, anskaffede sig kameraerne for godt halvanden år siden for nogle hundrede kroner:

- Vi har et barnebarn, der desværre lider af feberkramper, så vi tænkte det var fantastisk med sådan et IP- overvågningskamera, så vi hele tiden kan se via vores Iphone, hvis der sker noget, og vi skal op til ham, siger han.

I dag nager tanken om, at fremmede kan have været inde på kameraerne både Denny og resten af familien:

Annonce:

- Når jeg her bagefter tænker tilbage, så har jeg faktisk observeret, at kameraet har været drejet. Og det kan jo have været nogen, der lige har været inde forbi og inde og kigge for at se, hvad der er i værelset.

- Jeg er 64 år, og der er sgu ikke meget at se på mig, men min datter løber rundt derhjemme, og hun er 24 år, og det er der nok nogen mennesker, der kunne få noget ud af at se på, siger han.

Og Denny har ikke meget til over for personer, der kobler sig på andres kameraer og belurer dem:

- Det er jo syge mennesker, der burde søge behandling. Det er frygtelig at tænke, at nogen kunne finde på sådan noget, siger han.

Efter Ekstra Bladet besøg har Denny nu frakoblet kameraerne, indtil han får dem beskyttet med password. Og i dag ville Denny have ønsket, at han havde fået mere information, da han købte dem:

Annonce:

- Jeg burde nok have fået af vide, at de skal sikres med livrem og seler. Jeg var overbevist om, at det var beskyttet via mit egen private netværk, så jeg mener, at der burde oplyses mere om, hvordan man sikrer det yderligere, så andre ikke kan koble sig på det, siger han.

FRI ADGANG

Igennem flere måneder har Ekstra Bladet haft fire journalister og en IT-ingeniør til at granske den danske internet-sikkerhed. Gennem omfattende research og systematiske søgninger har vi fundet alvorlige sikkerhedsbrister hos tusindvis af private danskere, store virksomheder og offentlige institutioner.

For at kunne identificere hullerne i den danske it-sikkerhed har vi skullet håndtere meget følsomme oplysninger. Derfor har vi opsat ti regler, som Ekstra Bladets journalister har fulgt gennem hele projektet, som du kan se her 

Følg med de kommende måneder
Du kan se alle afsløringerne i de kommende måneder i serien ’Fri adgang’ på Ekstra Bladets platforme: avis, net og tv, hvor vi også vil give dig værktøjer, så du kan få styr på din egen it-sikkerhed. Har du et tip eller en oplevelse, du vil dele, så skriv til journalisterne Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses samt IT-ingeniør Jens Christian Hillerup på friadgang@eb.dk

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: