Annonce:
Annonce:

Digitale tricktyve på spil: Mail kostede Asta 14.000 kroner

77-årige Asta Graae kom i kløerne på udenlandske it-kriminelle

(Foto: Tariq Mikkel Khan)
(Foto: Tariq Mikkel Khan)
Annonce:

Hjælp os: Har du oplevet noget tilsvarende? Send os en mail på 1224@eb.dk eller sms 1224 (alm. takst)

En tilsyneladende uskyldig mail fra betalingstjenesten PayPal endte med at koste 77-årige Asta Graae fra Frederiksberg 14.000 kroner.

Mailen viste sig nemlig at være fra digitale tricktyve, der misbrugte den pensionerede læges tillid til at fuppe hende. I mailen stod der, at Asta Graae havde bestilt nogle varer, og at hun skulle logge ind på en paypal-adresse, hvis der var problemer.

Eftersom hun ikke havde bestilt noget, loggede Asta Graae ind på det, der viste sig at være en falsk paypal-side. På den måde opsnappede de udenlandske it-kriminelle hendes login til den rigtige PayPal-konto, som de herefter kunne lænse for 14.000 kroner .

Annonce:

- Jeg blev kontaktet af min pensionskasse, hvor jeg har konto, som spurgte ind til transaktionerne, og det viste sig så, at jeg var blevet snydt. Det kom virkelig bag på mig, for jeg havde overhovedet ingen mistanke, siger Asta.

Folketingsflertal vil have mere it-oplysning

Siden oplevelsen er Asta flere gange blevet forsøgt fuppet, men hun har lært lektien.

- Jeg har fået mange andre fupmails fra eksempelvis SKAT og PostDanmark, men i dag er jeg meget skeptisk og går ikke ind på dem, siger hun.

Asta Graae, mener, at der i dag mangler oplysninger til befolkningen om it-sikkerhed.

- Der er helt klart et behov for oplysning. Specielt over for den ældre del af befolkningen, der i dag er tvunget til at være digitale, men som er uvant med det.

Mistede 19.000 kroner

Og hun er da langt fra også alene om at blive fuppet. Det anslås, at over 150.000 danskere ryger i kløerne på it-kriminelle om året. En anden er 24-årige Maria Sønderskov fra Århus .

150.000 ramt: Danskerne giver fri adgang til it-kriminelle

Annonce:

Hun modtog på et tidspunkt også en mail fra PayPal og var en anelse betænkelig, da hun blev bedt om opdatere sine konto-oplysninger.

Opråb til politikerne: I lader danskerne i stikken

Men mailen var meget professionel og gav god mening, da hun noget tid forinden havde oprettet sig som bruger på siden. Der gik dog ikke lang tid efter, at hun havde sendt informationerne, før der manglede 19.000 kroner på hendes konto

Det viste sig at være it-kriminelle, der havde sendt en snyde-mail og efterfølgende hævet de 19.000 kroner fra tre udenlandske adresser.

– Det var faktisk lidt af et chok. Jeg er normalt af den overbevisning, at sådan noget ikke sker for mig, og fremover vil jeg naturligvis ikke give oplysninger på den måde via mail, siger hun.

Danskere skal rustes mod it-kriminelle

Danskernes it-sikkerhed er hullet som en si - og det skal der nu gøres noget ved.

Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet, der repræsenterer bankerne i Danmark, lancerer i dag en kampagne om, hvordan man undgår at blive snydt på nettet.

– Flere og flere personer og virksomheder i Danmark bliver udsat for angreb fra it-kriminelle. Gennem kampagnen vil vi gøre opmærksom på begreber som phishing og ransomware og de gængse metoder, der gang på gang snyder danskerne, siger Cecile Christensen, kontorchef i Digitaliseringsstyrelsen.

Hos Finansrådet modtager man dagligt henvendelser fra borgere og virksomheder som har været udsat for it-kriminalitet. Det sker ofte gennem henvendelser på mail, og underdirektør i Finansrådet, Michael Busk-Jepsen, opfordrer til, at man tænker sig godt om:

– Der findes ikke virksomheder eller organisationer med gode hensigter, som vil bede om dine kontooplysninger eller dit NemID-nøglekort over mail eller SMS. Som hovedregel bør man aldrig trykke på et link eller indtaste oplysninger via en besked fra en ekstern virksomhed eller bank. Hvis de vil kontakte dig eller modtage dine oplysninger, vil de i stedet henvise til forsiden på deres hjemmeside eller bede dig om at logge på din netbank, siger han.

Ikke stå alene

Den nye kampagne fokuserer primært på it-kriminelles brug af metoder som snydemails og hacking, men som blandt andre Ekstra Bladet har afsløret i kampagnen ’Fri adgang’, så er der også andre store sikkerhedsproblemer herhjemme som eksempelvis netværks-harddiske, der ikke bliver beskyttet.

Anette Høyrup, seniorjurist hos Forbrugerrådet og næstformand i Rådet for Digital Sikkerhed, mener da også den nye kampagne ikke kan stå alene:

– Det lyder umiddelbart positivt, men den berører kun en meget lille del af de kæmpe udfordringer, vi har herhjemme når det gælder digital sikkerhed. Grundlæggende mangler der et politisk fokus, når det lovgivning og reel beskyttelse. Det er naturligvis vigtigt at øge vidensniveauet, men det også vigtigt ikke bare at lægge ansvaret for højere sikkerhed over på forbrugernes skuldre, siger hun.

Den nye kampagne ’Sikker På Nettet’ bliver lanceret i dag og får TV2-værten Felix Smith som frontfigur. Du kan se mere på Facebook/Digitaliseringsstyrelsen og få gode råd på www.borger.dk/sikkerpånettet

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: