Annonce:
Annonce:

FOA-formand efter it-skandale: - Mere end uacceptabelt

FOA og handicaporganisation raser over it-skandale

Annonce:

Har du oplevet sikkerhedsbrister i kommune, region eller stat? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

FOA-bossen Dennis Kristensen finder det stærkt bekymrende, at Ekstra Bladet gennem en banal søgning på Google har fundet hundredvis af sider med udførlige beskrivelser af handicappede børn og voksnes konflikter med kommunens ansatte.

It- skandale i Middelfart: Handicappede udstillet på nettet

- Den type oplysninger, som i virkeligheden er journaloplysninger på institutionen, må ikke være frie for andre end personalet. Det er en sikkerhedsbrist af format, siger han.

Ekstra Bladet har tidligere i serien ’Fri adgang’ afsløret, hvordan skole og dagplejebørn ude i kommunerne er blevet ulovligt overvåget af kameraer, der har streamet optagelserne på nettet.

Ulovlig filmning af sovende børn blev lagt på nettet

Annonce:

Den seneste afsløring får FOA-bossen til blive nervøs for, om kommunerne er klædt på til de digitale udfordringer, de står over for.

- Det her rejser spørgsmålet, om kommunerne har tilstrækkeligt med kompetencer til at sikre de personfølsomme data, som de har ansvaret for. Med denne artikelserie, I har kørt om it-sikkerhed, er det jo dybt bekymrende, om man sikkerhedsmæssigt i kommunerne har et digitalt b-hold, som ikke er i stand til at overholde helt fundamentale krav i lovgivningen. Det her er mere end uacceptabelt, siger Dennis Kristensen.

LEV: Klart lovbrud

Hos Landsorganisationen LEV, der varetager interesserne for de udviklingshæmmede og deres pårørende, er de ligeledes  chokerede over, at fortrolige papirer om handicappede børn og voksne kunne findes ved en Google-søgning.

- Det er fandme bekymrende, at det kan lade sig gøre, ved en Google-søgning, siger Thomas Gruber, der er politisk konsulent i foreningen og fortsætter:

Annonce:

- Hvis det her er hvad vi har i udsigt ved den tiltagende digitalisering, altså at den slags ikke ligger bedre beskyttet, så synes jeg godt nok, at det er foruroligende.

Mange af medlemmerne i LEV har ikke mulighed for at sikre, at kommunen overholder tavshedspligten og kan beskytte deres personlige oplysningerne mod at blive misbrugt.

Derfor mener Thomas Gruber, at det er særligt vigtigt, at kommunen er påpasselig, når det gælder behandlingen af de svageste samfundsborgeres personoplysniger.

- Det her er en klar overtrædelse af den gældende lovgivning, og det må bare ikke ske.

- Det er klart, at sådanne rapporteringer fra en bestemt hændelse ikke må ligge frit på nettet. Der er ingen tvivl om at det her er et brud på tavshedspligten. Både i forhold til borgerne men også i forhold medarbejderne, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: