Annonce:
Annonce:

Harddiske giver kriminelle fri adgang til dine fortrolige papirer

Informationerne kan misbruges til identitetstyveri og sælges på det sorte marked, advarer Europol

Sådan sikrer du din harddisk
Annonce:

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

It-kriminelle fra hele verden kan gå på opdagelse i uanede mængder af oplysninger fra danske harddiske. Fuldstændig ubeskyttet ligger fødselsvideoer, paskopier, nøgenfotos tiltænkt kæresten, bankpapirer, testamenter og meget mere frit på internettet.

Under en måneds research fandt Ekstra Bladet over 1000 danske netværksharddiske, altså harddiske forbundet til internettet, som ved en fejl lægger alt indholdet på nettet, fordi den ikke er beskyttet med et password, men tallet kan være langt højere. IT-branchen vurderer således, at omkring 100.000 af de populære netværksharddiske snurrer i danske hjem.

Verdens største sikkerhedsfirma har hul i sikkerheden

Undgå identitetstyveri på nettet

* Brug et antivirusprogram og en firewall på computeren.

* Sørg for, at der kode på dit trådløse netværk.

* Oplys kun fortrolige oplysninger, herunder cpr-nummer, på netsteder, du har tillid til.

* Brug avancerede passwords på mindst otte tegn.

* Videregiv aldrig fortrolige og personlige oplysninger i e-mails, på sociale websites, debatsider og chatrum.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

Annonce:

De usikre harddiske giver fri adgang for it-kriminelle eller nysgerrige, der vil snage i de ofte følsomme informationer, og de oplysninger kan misbruges, advarer Europol.

- I dag gemmer vi en masse informationer online, og derfor skal befolkningen være meget opmærksomme på ikke at blive angrebet af organiserede it-kriminelle, siger Fernando Ruiz, operativ chef for det Europols Cyber Crime Center, som arbejder med at bekæmpe online kriminalitet i Europa.

- Får de adgang til kreditkortoplysninger eller personlige informationer, så vil de udnytte indholdet ved at stjæle identiteten eller sælge oplysningerne på det sorte marked, siger han.

Ifølge Fernando Ruiz er problemet med it-kriminalitet i voldsom vækst i Europa, og herhjemme vurderer Det Kriminalpræventive Råd, at omkring 34.000 danskere sidste år fik stjålet deres identitet på nettet.

Identiteten bliver for eksempel brugt til at tage lån i ofrets navn eller købe ting på nettet, som de ikke selv har bestilt.

Annonce:

- Når vi gemmer vores dokumenter på nettet, så er der risiko for, at de bliver stjålet, og det opleves naturligvis som en meget indgribende form for kriminalitet, siger analysechef Marianne Becker Andersen.

Hun opfordrer derfor danskerne til at tjekke, om de har kodeord på deres harddiske, hvis de går på nettet.

Afskedsbrev til børnene sendt ud på nettet

Steffens harddisk stod pivåben: Lønsedler og lægepapirer lå ubeskyttet hen

Modsat almindelige røverier, som kræver, at de kriminelle tropper op på adressen og hugger B&O-fjernsynet, så kender internet-kriminalitet og identitetstyveri ikke til landegrænser. Udenlandske røvere har af den grund adgang til de danske harddiske, uanset hvor i verden de sidder.

Chef for Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, Kim Aarenstrup forklarer, at det er et særligt stort problem, når netværksharddiske er ubeskyttede online.

Annonce:

- Vi gemmer de vigtigste oplysninger på en netværksharddisk, så vi stadig har dokumenterne, hvis computeren braser sammen, men det dur jo ikke, at de bliver lagt direkte på nettet. Mit råd er, at hvis du gemmer følsomme dokumenter, så lad være med at gøre det på en harddisk, som går på internettet, siger han.

Han foreslår, at borgerne i stedet bruger en harddisk, som med et kabel kobles direkte i computeren, hvis de skal gemme følsomt indhold, og så kobler den fra computeren.

IT-branchen: Vi har et ansvar

Producenterne skal blive bedre til at sikre de netværksharddiske, så danskernes mest personlige dokumenter ikke flyder rundt ude på internettet. Så klar er meldingen fra IT-Branchen, interesseorganisation for it-virksomheder i Danmark.

- Producenterne har jo et ansvar for at gøre det så nemt og sikkert for borgerne som muligt. Det er ikke hensigtsmæssigt, at default-indstillingerne på det her udstyr er noget meget simpelt som nul, nul, nul, nul, som man kan slå op på internettet, siger Christian Wernberg-Tougaard, formand for IT-Branchens sikkerhedsudvalg, der vurderer, at der er omkring 100.000 harddiske i danske hjem, der kan gå på nettet.

Han fortæller, at producenterne ellers har stor fokus på at gøre forbrugerne opmærksomme på, at de skal ændre koden i fabriksindstillingerne.

- Trods det store fokus på sikkerhed så går det jo galt. Er det producenternes eller forbrugernes ansvar?

- Producenterne har et stort ansvar her. Det vil være meget let for producenterne at lave et otte-cifret tal bag på enheden, som var specifikt for den enhed.

- Det virker som et enkelt indgreb. Hvorfor har producenterne ikke lavet de her unikke default-fabriksindstillinger?

- Det kan jeg ikke give dig et godt svar på. Havde det nu været sådan, at alle de her enheder blev produceret i Danmark, så vil jeg næsten være 100 procent sikker på, at en unik kode ville være standard. Men nu forholder det sig sådan, at langt størstedelen af de her enheder kommer fra fjernøsten og Kina, hvor vi ikke har indflydelse på, hvilke fabriksindstillinger udstyret produceres med.

Hvis din identitet bliver stjålet

1. Meld tyveriet til politiet

* Identitetstyveri er en alvorlig forbrydelse. I grove tilfælde med efterfølgende dokumentfalsk kan tyveriet straffes med fængsel i to år.

2. Kontakt banken omgående

* Hvis der er tale om stjålne kreditkort-oplysininger skal du ringe til banken og fortælle dem, at der er tale om misbrug. Sker misbruget i forhold til andre virksomheder – det kan være at tyven køber en mobiltelefon eller tanker benzin i dit navn – skal du tage kontakt til firmaet, når du opdager tyveriet.

3. Overvej muligheden for et nyt personnummer

* I særlige tilfælde, hvor et nyt CPR-nummer forhindrer yderligere misbrug af din identitet, kan det være en mulighed. Det kan være i de tilfælde, hvor anmeldelse til politiet og banken ikke er nok til at stoppe misbruget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: