Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.
It-kriminelle fra hele verden kan gå på opdagelse i uanede mængder af oplysninger fra danske harddiske. Fuldstændig ubeskyttet ligger fødselsvideoer, paskopier, nøgenfotos tiltænkt kæresten, bankpapirer, testamenter og meget mere frit på internettet.
Under en måneds research fandt Ekstra Bladet over 1000 danske netværksharddiske, altså harddiske forbundet til internettet, som ved en fejl lægger alt indholdet på nettet, fordi den ikke er beskyttet med et password, men tallet kan være langt højere. IT-branchen vurderer således, at omkring 100.000 af de populære netværksharddiske snurrer i danske hjem.
Verdens største sikkerhedsfirma har hul i sikkerheden
De usikre harddiske giver fri adgang for it-kriminelle eller nysgerrige, der vil snage i de ofte følsomme informationer, og de oplysninger kan misbruges, advarer Europol.
- I dag gemmer vi en masse informationer online, og derfor skal befolkningen være meget opmærksomme på ikke at blive angrebet af organiserede it-kriminelle, siger Fernando Ruiz, operativ chef for det Europols Cyber Crime Center, som arbejder med at bekæmpe online kriminalitet i Europa.
- Får de adgang til kreditkortoplysninger eller personlige informationer, så vil de udnytte indholdet ved at stjæle identiteten eller sælge oplysningerne på det sorte marked, siger han.
Ifølge Fernando Ruiz er problemet med it-kriminalitet i voldsom vækst i Europa, og herhjemme vurderer Det Kriminalpræventive Råd, at omkring 34.000 danskere sidste år fik stjålet deres identitet på nettet.
Identiteten bliver for eksempel brugt til at tage lån i ofrets navn eller købe ting på nettet, som de ikke selv har bestilt.
- Når vi gemmer vores dokumenter på nettet, så er der risiko for, at de bliver stjålet, og det opleves naturligvis som en meget indgribende form for kriminalitet, siger analysechef Marianne Becker Andersen.
Hun opfordrer derfor danskerne til at tjekke, om de har kodeord på deres harddiske, hvis de går på nettet.
Afskedsbrev til børnene sendt ud på nettet
Steffens harddisk stod pivåben: Lønsedler og lægepapirer lå ubeskyttet hen
Modsat almindelige røverier, som kræver, at de kriminelle tropper op på adressen og hugger B&O-fjernsynet, så kender internet-kriminalitet og identitetstyveri ikke til landegrænser. Udenlandske røvere har af den grund adgang til de danske harddiske, uanset hvor i verden de sidder.
Chef for Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center, NC3, Kim Aarenstrup forklarer, at det er et særligt stort problem, når netværksharddiske er ubeskyttede online.
- Vi gemmer de vigtigste oplysninger på en netværksharddisk, så vi stadig har dokumenterne, hvis computeren braser sammen, men det dur jo ikke, at de bliver lagt direkte på nettet. Mit råd er, at hvis du gemmer følsomme dokumenter, så lad være med at gøre det på en harddisk, som går på internettet, siger han.
Han foreslår, at borgerne i stedet bruger en harddisk, som med et kabel kobles direkte i computeren, hvis de skal gemme følsomt indhold, og så kobler den fra computeren.