Annonce:
Annonce:

Havde åbent kamera i stuen: - Tag-selv-butik for tyve

Familien Friberg sendte billleder fra deres stue ud til hele verden

Her kan se Rune Fribergs reaktion på afsløringen om, at familiens kamera sendte billeder til hele verden
Annonce:

Et overvågningskamera på tilbud røg i kurven, da Ruben Friberg alligevel var en tur i Harald Nyborg. Hjemme i privaten i Horsens satte han kameraet til at filme fra en surroundsound højttaler i hjørnet af stuen.

Men det var ikke kun Rune Friberg, konen og ungerne, som kunne tjekke op på huset via internettet. Kameraet gav også ubudne gæster fuld adgang til live-streaming fra huset.

Familien Fribergs kamera er et af de 1266 overvågningskameraer, der ikke er sikret med password, som Ekstra Bladet har fundet efter systematisk at have gennemgået sikkerheden på godt 10.000 danske overvågningskameraer

Ekspert advarer: Åbne kameraer kan misbruges af tyve

– Det er ikke rart, at alle kan kigge ind i vores hus. Når kameraet sender live fra vores stue, så bliver huset pludselig til et udstillingsvindue eller en tag selv-butik for tyve, siger Rune Friberg.

It-kriminelle sælger dit privatliv

Annonce:

Da Ekstra Bladet besøger Rune Friberg har kameraet i stuen stået pivåbent i knap fire måneder.

– Jeg har købt det til mit eget private formål. Selv om vi ikke har noget at skjule i min familie, så er det jo ikke meningen, at gud og hver mand skal følge med i, hvad vi laver, siger han.

Hele verden lurer på Manfred

Rune Friberg mener, at han selv bærer noget af ansvaret, da han brugte kameraets standardinstillingerne uden kodeord. Men han synes ikke, at producenten har været god nok til at oplyse om de mulige konsekvenser.

– Jeg tænkte jo bare, at det var et skidebilligt kamera og lidt sjovt at have hjemme i stuen. Producenterne burde tydeligere advare om, hvad der kan ske, siger han.

Ekstra Bladet hjalp Rune Friberg med at sætte kode på kameraet, så det i fremtiden ikke er muligt at følge ham, de tre børn og konen rundt i stuen.

Beskyt dit kamera

1. Sæt et kodeord på kameraet. Tjek, at alle brugere - også brugeren kaldet 'admin' eller 'administrator' - har et kodeord. Indstilling af kodeord sker på kameraets hjemmeside. Ofte under menupunktet 'user', 'settings' eller 'maintenance'.

 

2. Skift standardkodeordet. Mange kameraer bliver leveret med kodeord som '1234' eller 'abcd'. Men kodeordet står ofte i manualen til kameraet, og den kan tyven finde på nettet. Et godt kodeord indeholder mindst otte tegn og består både af store og små bogstaver, tal og specialtegn f.eks. en skråstreg, et spørgsmålstegn eller en underscore.

 

3. Udskift kodeordet med jævne mellemrum. Ingen kodeord er ubrydelige. Hvis kameratyven har brudt dit kodeord, så kan en ændring af adgangskoden få vedkommende smidt ud.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: