Annonce:
Annonce:

Hele verden besøgte ungdomsklub gennem usikkert kamera

Alene på en måned besøgte 561 mennesker fra hele verden fire usikre overvågningskameraer i et jysk fritidscenter

Børn skal sikres mener Per Larsen. (Foto: EBT TV)
Annonce:

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Indtil for ganske nylig kunne hele verden live-streame tv fra fire overvågningskameraer, der hænger i Vejrup Endrup Fritidscenter, en selvejende institution i byen Bramming. Kameraerne har transmitteret video af de besøgende i fritidscentret, der bl.a. rummer en en stor idrætshal og en ungdomskl, direkte ud på nettet.

Danske skole- og vuggestuebørn overvåges ulovligt

Sikkerhedsbristen har eksisteret i uvidenhed for centerleder Per Burkal, lige indtil Ekstra Bladet kontaktede ham.

- Det kommer dybt bag på mig, at gæsterne er blevet overvåget. Det har aldrig været hensigten med kameraerne.

Annonce:

Han fortæller, at han sammen med hallens IT-ansvarlige opsatte overvågningen for at forebygge og opklare hærværk. Og her har kameraerne været en hjælp.

- Vi haft brug for kameraerne to gange til at opklare hærværk. Så der har vi haft glæde af det, men det er ikke noget vi ser på til daglig, siger han

Mens centerlederen bruger kameraerne til arbejde, så indikerer kameraernes log-fil, at andre har brugt dem til fornøjelse. Alene i januar måned havde kameraerne over 561 besøgende fra hele verden.

- Det er da skræmmende. Heldigvis sidder vores kameraer nogle uskyldige steder og filmer ikke en svømmehal eller omklædningsrum. Det skal understreges, at kameraerne i hallen ikke er tændt, når skolen har idræt, men det er da træls alligevel, for det er slet ikke det, som vi har haft i tankerne, da vi monterede dem, siger han.

Flere tusinder har besøgt kameraerne i fritidscenteret (Foto: Anders Brohus).
Flere tusinder har besøgt kameraerne i fritidscenteret (Foto: Anders Brohus).
 

Annonce:

Selv om Per synes, det er træls, at hele verden kunne spionere på ungdomsklubbens og hallens gæster, så er han glad for at være blevet gjort opmærksom på sikkerhedsbristen – nu kan han lukke porten ud til nettet.

- Når vi får det her at vide, så er det fantastisk, for nu vil vi sikre vores system endnu bedre, så det er up to date. Hvis ikke I har nævnt det, havde det bare kørt videren.

For ham er det samtidig en påmindelse om, at tiderne har skiftet og man skal være mere påpasselig med teknologien omkring sig.

- Det er ikke så ligetil, som det var engang. Før skulle man nærmest være Microsoft-mand for at kunne lave noget specielt. I dag skal du bare være en rask dreng, der ved hvordan man søger, klikker og så er du pludseligt inde, siger Per Burkal.

Her blev børn også overvåget

* Efterskole lagde elever på nettet

Lindenborg Efterskole, der ligger lidt uden for Roskilde, er en af de skoler, som i strid med lovgivningen har streamet billeder af elever, forældre og gæster på skolen ud til nettet. Sikkerhedsbristen har betydet, at hele verden kunne følge med i elevernes færden rundt på skolen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra forstander Kim Nissen, for at høre, hvorfor sikkerhedsbristen opstod, og hvad han vil gøre i sagen, men trods gentagne henvendelser til forstanderen, nægter han at udtale sig i sagen.

* Fritidscenter blev overvåget

- Det er super at I gør opmærksom på det. Det er vi rigtigt glade for

Sådan lyder det fra halinspektør Kim Andersen, da Ekstra Bladet kontakter ham for at advare om det usikre overvågningskamera, der streamer filmning fra gæster i Brenderup Aktivitetscenter ud til nettet.

Aktivitetscenteret huser blandt andet en del unge, der går til gymnastik og fodbold.

- Jeg synes, det er ubehageligt, at folk kan have kigget med. Når vi starter op efter ferien, tager jeg fat i de folk, der har med IT-delen at gøre, så vi kan få det løst, siger Kim Andersen.

* Fri adgang til muslimsk friskole

Indtil for nylig var der fri adgang til at følge med for hele verden, når børnene på den muslimske friskole Al Hikma i Københavns Sydhavn legede i skolegården. Sikkerhedsfirmaet, der har opsat overvågningskameraerne på den bygningen, som skolen har lejet sig ind hos, har nemlig glemt at sikre deres eget udstyr.

Filmningen af de legende børn kommer bag på Susanne Roos, formand for skolebestyrelsen:

- Det lyder ikke så godt. Vi vidste ikke at andre kunne følge med i overvågningen, siger hun.

Ekstra Bladet har både været i kontakt med firmaet, der forvalter ejendommen og sikkerhedsfirmaet, der har monteret det usikre kamera. Sikkerhedsbristen er nu lukket og børnene kan lege i fred, uden at blive overvåget.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: