Industri-gigant med hul i sikkerheden

Den danske milliardvirksomhed Foss gav fri adgang til et af koncernens styringssystemer

Her ses tidligere justitsminister Lars Barfoed (K) på besøg hos Foss, hvor Ekstra Bladet har fundet et usikkert styringsystem
Her ses tidligere justitsminister Lars Barfoed (K) på besøg hos Foss, hvor Ekstra Bladet har fundet et usikkert styringsystem

Den danske koncern Foss, der er verdens førende producent af analyseinstrumenter til blandt andet mælk, havde et ubeskyttet styringssystem på internettet, så alle og enhver kunne regulere temperaturen i nogle køleskabe.

Ekstra Bladet har fundet styringssystemet hos Foss i forbindelse med kampagnen Fri Adgang. I alt fandt avisens journalister 78 lignende ubeskyttede styringssystemer til at regulere for eksempel indeklima og lys i bygninger eller temperaturen i køleskabe.

Se også: Sikkerhedsvanvid: Du kan styre varme og lys i danske bygninger

Man kan se på styringssystemet, at køleskabene enten står hos Foss eller hos datterselskabet Lattec, men hvad køleskabene blev brugt til, er ikke til at sige. For efter Ekstra Bladet har kontaktet virksomheden og fortalt om sikkerhedshullet, har Foss afvist at stille op til interview.

 Her ses det usikrede styringssystem hos Foss, som lå frit tilgængeligt på nettet.

Selskabets pressemedarbejder Helle Lillelund Aggebo oplyser kun, at styringssystemet nu er pillet af internettet, fordi “det styrede temperaturer i nogle gamle køleskabe, vi ikke bruger mere”.

Se også: It-kiks i kirken: Giv bruden kolde fødder

Ekstra Bladet har spurgt Foss om, hvad køleskabene blev brugt til, om det for eksempel var til at opbevare laboratorieprøver, og om hvor længe siden det er, de har været i brug. Men Foss har afvist at svare på spørgsmålene.

Se også: Ups: Styr varmen i 3 McDonald's restauranter

Usikre styringssystemer i industrien kan have enorme konsekvenser. Det blev tydeligt sidste år, da det lykkedes hackere at overtage kontrollen af en stor smelteovn på et tysk stålværk. Hvor store skaderne var, er ikke kommet frem, men ifølge de tyske myndigheder er der tale om “massive ødelæggelser”.

1 af 2 
2 af 2 Her ses tidligere justitsminister Lars Barfoed (K) på besøg hos Foss, hvor Ekstra Bladet har fundet et usikkert styringsystem
0 kommentarer
Vis kommentarer