Annonce:
Annonce:

It-kiks i kirken: Giv bruden kolde fødder

Kirke i Aarhus havde fri adgang til styringssystem, der kan regulere lys og varme

Her ses Skelager Kirke i Aarhus, hvor et styringssystem lå frit tilgængeligt på nettet, så man eksempelvis kunne skrue op og ned for varmen eller slukke for lyset i kirkesalen. 
(FOTO: Claus Bonnerup)
Her ses Skelager Kirke i Aarhus, hvor et styringssystem lå frit tilgængeligt på nettet, så man eksempelvis kunne skrue op og ned for varmen eller slukke for lyset i kirkesalen. (FOTO: Claus Bonnerup)
Annonce:

Der er ikke meget ved et bryllup, hvor bruden ser sort og får kolde fødder midt under vielsen. Men for brudepar i Skelager Kirke i Aarhus kunne det let være sket. Helt bogstaveligt. For kirkens varme- og lysstyringssystem lå ubeskyttet på internettet, så alle og enhver kunne stille på temperaturen og slukke for lyset.

Ekstra Bladet har i forbindelse med kampagnen Fri Adgang fundet 78 ubeskyttede styringssystemer, hvor man kan stille på blandt andet temperatur, indeklima og lys. For eksempel har Ekstra Bladet fundet styringssystemer i boligblokke, virksomheder, en bank, McDonald’s-restauranter og altså Skelager Kirke.

Sikkerhedsvanvid: Du kan styre varme og lys i danske bygninger

Annonce:

- Det ville da være super uheldigt, hvis der er en, der under en kirkelig handling - en begravelse eller hvad det måtte være, lige pludselig slukker lyset. Det skal man selvfølgelig sikre sig imod. Og som sådan er jeg glad for, at I gør os opmærksom på det, siger Torben Stærgaard, der er it-chef for Folkekirkens It.

Da Ekstra Bladet viser Torben Stærgaard, hvor let det er at få adgang til styringssystemet ved at klikke sig ind systemets hjemmeside i en almindelig internet-browser, er han i første omgang lettet over, at der ikke er fri adgang til de meget personfølsomme oplysninger, som Folkekirken håndterer.

Her ses styringssystemet i Skelager Kirke i Aarhus, der lå frit tilgængeligt på nettet.

Men konsekvenserne af det åbne styringssystem er alligevel så alvorlige, at Ekstra Bladets journalist får klart nej, da han spørger, om han må slukke for varmen.

- Nej, det synes jeg ikke, du skal, siger Torben Stærgaard.

Hvad med lyset, må jeg slukke det?

Annonce:

- Ikke noget af det. Vi ved ikke, hvad der sker derovre (i kirken, red.) i øjeblikket. Men det, jeg kan love dig, er, at jeg tager kontakt til kirken og fortæller om den risiko, de udsætter sig selv for ved ikke at have lavet en beskyttelse. Det skal der ikke være tvivl om.

Opråb til politikerne: I lader danskerne i stikken

Der er mange andre kirker, der som Skelager Kirke har et varmestyringssystem, fordi det gør det lettere og billigere at opvarme kirkerne. Men hver enkelt af de 2354 folkekirker, der er i Danmark, bruger forskellige systemer, og derfor opstår der sikkerheds-kiks, forklarer Torben Stærgaard:

- Nu ser vi, hvad der kommer ud af ikke at have en fælles løsning. Så laver vi 2000 usikre løsninger, siger han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: