IT-kriminelle filmede familiens toilet: Nu frygter de afpresning

En østjysk familie fik deres overvågningskamera overtaget af IT-bøller og vendt mod familiens teenagedatter. Nu frygter de, at den letpåklædte datter er blevet filmet

På grund af en manglende kode lykkedes det IT-bøller at overtage kameraet og dreje det hen mod badeværelset, hvor familiens teenagedatter tager bad (Foto: Ole Steen).
På grund af en manglende kode lykkedes det IT-bøller at overtage kameraet og dreje det hen mod badeværelset, hvor familiens teenagedatter tager bad (Foto: Ole Steen).

Har du haft oplevelser med usikre harddiske? Skriv til os på 1224@eb.dk /sms til 1224 (koster alm sms-takst) eller send en mail til friadgang@eb.dk.

Sex-afpresning af familiens letpåklædte teenagedatter er et helt realistisk scenarie for en østjysk familie, efter ukendte lurere udnyttede et sikkerhedshul i familiens overvågningskamera, til at ligge det op på en russisk hjemmeside.

Kort efter det havnede her blev sikkerhedsbristen udnyttet af IT-kriminelle til at overtage kameraet, sætte en ny kode på og dreje det over mod badeværelset, hvor den unge pige tog bad.

- Min teenagedatter går frem og tilbage til toilettet uden ret meget tøj på, siger Jørgen, der ønsker at være anonym, så datteren ikke kan blive genkendt.

Den høje grad af planlægning i kamera-angrebet, får familien til at frygte, at kriminelle har optaget film, som kan bruges til afpresning.

- Jeg kan godt være bekymret for, om de har filmet os gennem kameraet. Tænk, hvis en krænkende optagelse bliver spredt, eller nogle kriminelle prøver at presse os for penge, siger Jørgen, der tidligere har fortalt om sikkerhedsbristen i sit overvågningskamera til avisen.

Se også: Kan få fatale konsekvenser: Pædofile afpresser børn

Per Larsen, formand for Børnerådet og tidligere chefpolitiinspektør i Københavns Politi, vurderer, at billeder af den type kan blive brugt til afpresning, og at lurerne begår et klokkeklart lovbrud.

- De krænker hendes enemærker og blufærdighed. Der er helt klart, at de vil kunne blive dømt efter straffeloven, hvis vi kan slå en klo i dem, siger han.

Ekstra Bladet gjorde opmærksom på, at kameraet filmede ud på toilettet, og ved at nulstille kameraet lykkedes det famlien at generobre kontrollen, så linsen igen peger ud i gangen.

Udsat for afpresning? Gå til politiet

Hvis du oplever internet-afpresning fra en person der eksempelvis har fået fat i nogle nøgenbilleder, skal du under ingen omstændigheder begynde at forhandle.

Det siger Kim Aarenstrup, chef for NC3, Politiets center for cyberkriminalitet.

- Skulle det ske, man oplever afpresning, skal man kontakte politiet med det samme. Vi går straks ind og støtter i sådan en sag.

39 kommentarer
Vis kommentarer