Kameraer har hul i sikkerheden: Tusindvis af danskere belures i hjemmet

Danskere får invaderet deres privatliv af fremmede på grund af sikkerhedsbrist i deres overvågningskameraer

Se Paula Larrain interviewe Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet, om sikkerhedsbristen i danskernes overvågningskameraer

I soveværelset. På toilettet. Ved middagsbordet.

Tusindvis af danskere bliver beluret i eget hjem, fordi deres overvågningskameraer har hul i sikkerheden, så fremmede personer kan koble sig på og kigge med.

Det kan Ekstra Bladet i dag afsløre efter systematisk at have gennemgået sikkerheden på godt 10.000 danske overvågningskameraer, hvor man logger på via internettet. Ud af de omkring 10.000 kameraer fandt vi 1.266 overvågningskameraer, der ikke er beskyttet med et password, så andre personer har fri adgang til kameraet og kan kigge med, tage kontrol og eksempelvis begynde at dreje linsen, så den filmer nye steder i huset.

– Det er jo rigtig ubehageligt for de her borgere, at fremmede kan sidde og se dem over skulderen i deres eget hjem, fordi de ikke har fået beskyttet deres kamera, siger Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet.

–Og det er jo hele verden, der potentielt kan sidde og kigge med. Dem der gør det, vil typisk være nogen med et seksuelt motiv, et afpresningsmotiv eller blot nysgerrige, der synes det er sjovt at kigge på andre menneskers liv, men fælles for dem er altså, at de begår et lovbrud ved at udnytte de her kameraer, siger han.

Toppen af isbjerget

Ekstra Bladets fund er tilmed kun toppen af isbjerget. Den Danske Brancheforening for Sikkerhed og Sikring vurderer, at der i dag findes 100.000 overvågningskameraer i private hjem. De billigste kan erhverves for nogle hundrede kroner i super- og byggemarkeder.

Og langtfra alle er sikre, vurderer Shehzad Ahmad, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed, der arbejder for at fremme tryg it-anvendelse i Danmark.

– Min formodning er, at der eksisterer mange tusinde kameraer herhjemme, der ikke er beskyttet af et password, og det store antal er et bevis for, at vi står med et kritisk problem, som producenterne også bærer et stort ansvar for, siger han.

– Vi kan ikke forvente, borgerne skal have viden til at sætte sådan noget op, og leverandørerne har et ansvar for at implementere noget så simpelt som, at brugerne bliver tvunget til at sætte et nyt password, når de installerer kameraet. Mere kræver det faktisk ikke at eliminere problemet, siger han.

Hos IT-Branchens sikkerhedsudvalg ærgrer man sig over, at så mange danskere har hul i sikkerheden:

– Tusindvis af enheder uden password tyder på, at folk ikke er bevidste om farerne, og at der desværre findes massevis af enheder, hvor de som standard ikke er passwordbeskyttede, siger formanden Christian Wernberg-Tougaard.

Han mener, at både samfundet, mens også producenterne må skride ind:

– Vi opfordrer producenterne til at individualisere password til den enkelte enhed.  Fra branchen efterlyser vi også langt mere fokus på folkeoplysning og på at lære alle, hvad det vil sige at være en digital borger i et digitalt samfund, siger han.

FRI ADGANG

Igennem flere måneder har Ekstra Bladet haft fire journalister og en IT-ingeniør til at granske den danske internet-sikkerhed. Gennem omfattende research og systematiske søgninger har vi fundet alvorlige sikkerhedsbrister hos tusindvis af private danskere, store virksomheder og offentlige institutioner.

For at kunne identificere hullerne i den danske it-sikkerhed har vi skullet håndtere meget følsomme oplysninger. Derfor har vi opsat ti regler, som Ekstra Bladets journalister har fulgt gennem hele projektet, som du kan se her 

Følg med de kommende måneder
Du kan se alle afsløringerne i de kommende måneder i serien ’Fri adgang’ på Ekstra Bladets platforme: avis, net og tv, hvor vi også vil give dig værktøjer, så du kan få styr på din egen it-sikkerhed. Har du et tip eller en oplevelse, du vil dele, så skriv til journalisterne Thomas Gösta Svensson, Anders Ejbye Ernst, Alexander Sokoler, Steffen Moses samt IT-ingeniør Jens Christian Hillerup på friadgang@eb.dk

Du kan stille spørgsmål til Kim Aarenstrup, chef for Nationalt Cyber Crime Center (NC3) under Rigspolitiet. Han besvarer spørgsmål fra Ekstra Bladets læsere fra kl. 10.30. Skriv dit spørgsmål herunder allerede nu.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+