Kommune hænger borgere ud: Skraldesyndere lagt på nettet

Borgere i Holbæk måtte finde sig i, at Holbæk Forsyning lagde billeder af deres skrald ubeskyttet på nettet. Det kan være ulovligt, vurderer eksperter.

Det kommunalt ejede selskab Holbæk Forsyning har i månedsvis lagt billeder af tusindvis af borgeres skrald på nettet, hvilket eksperter vurderer kan være i strid med loven. Af hensyn til borgerne i Holbæk Kommune bringer Ekstra Bladet ikke de konkrete billeder af affaldet. På billedet ses en fyldt skraldespand, der ikke har noget at gøre med den aktuelle artikel.
Det kommunalt ejede selskab Holbæk Forsyning har i månedsvis lagt billeder af tusindvis af borgeres skrald på nettet, hvilket eksperter vurderer kan være i strid med loven. Af hensyn til borgerne i Holbæk Kommune bringer Ekstra Bladet ikke de konkrete billeder af affaldet. På billedet ses en fyldt skraldespand, der ikke har noget at gøre med den aktuelle artikel.

Skrald er normalt en privat sag - bare ikke i Holbæk Kommune.

Her har tusindvis af borgere fået udstillet deres affald på nettet, hvilket i mange tilfælde kan være ulovligt.

Det er det kommunalt ejede selskab Holbæk Forsyning, der i månedsvis har lagt tusinder af billeder af folks skrald åbent på en ubeskyttet ftp-server på internettet, så alle med et par klik med musen kan gå på opdagelse i det private affald.

Test dig selv: Nyt værktøj afslører it-huller

Billederne er taget som dokumentation, når skraldemændene ikke har kunnet tømme skraldespandene på grund af eksempelvis sne eller parkerede biler. På nogle billeder kan man derfor se indkørsler og carporte, mens andre viser affaldssække nede i folks skraldespande.

Og det er på kant med loven, vurderer flere eksperter.

Folketingsflertal vil have mere it-oplysning

Ifølge persondataloven må man nemlig ikke dele personoplysinger, som er ”enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk person”.

- Den kreds af personer, der kender husets ejer, kan jo sagtens knytte et hus, bil eller indkørsel til en bestemt person, og så bliver billedet til en personoplysning, fordi det er personhenførbart, og det kan være et problem i forhold til persondataloven, siger han.

- Og det er det ikke særlig god skik at lægge personoplysninger, der udstiller folk, ubeskyttet på nettet, siger Claes Christensen.

Dorte Høilund, der er lektor på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til en bog om persondataloven, mener også, at det kan være i strid med loven, at skraldesynderne i Holbæk er blevet udstillet.

På stranden: Du ender halvnøgen på nettet

Hun tilføjer dog, at persondataloven ikke siger noget specifikt om billeder, og at det derfor kræver en konkret vurdering:

- Der kan være tale om personoplysninger. Hvorvidt det er en overtrædelse af persondataloven, beror på en konkret vurdering, som forudsætter en egentlig sagsbehandling, som jeg ikke har mulighed for at foretage, siger Dorte Høilund.

Holbæk Forsyning: - Meget irriterende

Kort tid efter Ekstra Bladet kontakter Holbæk Forsyning og fortæller, at der er fri adgang til billeder af skraldesyndere, blev sikkerhedshullet lukket. Det fortæller Thomas Hopp, leder af kunder og kommunikation i Holbæk Forsyning A/S:

- Vi anser det ikke for at være følsomme oplysninger, men der skal ikke være nogen som helst tvivl hos vores kunder om, at vi gør det her på en betryggende måde. Tillid er vigtig for os, og derfor er der nu blevet hamret en slå for, siger han.

Thomas Hopp fortæller, at at er en bevidst beslutning, at billederne har ligget ubeskyttet på nettet siden februar i år. Det var nødvendigt for at få et nyt it-system, der henter billederne ind fra serveren, til at virke. Og Holbæk Forsyning vurderede, at der ikke er tale om følsomme oplysninger, fordi man ikke kan identificere adresser og personer ud fra det filnavn, billederne ligger gemt med.

Men det skulle kun være en midlertidig løsning, fortæller Thomas Hopp.

- Jeres henvendelse får os til at handle på det. Det har speedet processen op, for som sagt, vi var godt klar over det, men der er gået for lang tid, og det er meget irriterende, siger han.

- Kan du forstå, hvis folk synes, det er ubehageligt, at deres skrald bliver lagt ubeskyttet på nettet?

- Ja, og det er også det, der ligger bag, at vi nu lukker for det. Der kan opstå den der tvivl, fordi det er et fokusområde, og det bliver hele tiden et større fokusområde. Og det er fuldstændig fair, at det er det, for det er folks data. Så jo, jeg kan godt se for mig, at der er nogen, der siger, hov, hvad skete der lige der?, siger Thomas Hopp.

I følge Holbæk forsyning bliver der hele tiden slettet og tilføjet nye billeder til ftp-serveren, så hvor mange borgere der præcis har fået udstillet deres affaldsbilleder siden februar, hvor adgangen blev åbnet, er uklart. Men i skrivende stund ligger der omkring 1400 billeder.