Annonce:
Annonce:

Kommune i ny it-bommert

Middelfart kommune har lagt login-oplysninger ud til et system, der indeholder personoplysninger om handicappede borgere

Annonce:

Middelfart Kommune har endnu engang sløset med it-sikkerheden.

For nyligt kunne Ekstra Bladet afsløre, at kommunen gav fri adgang til et it-system med udførlige oplysninger om de arbejdsskader, ansatte indberetter, hvis de har været ude for en ulykke eller været i konflikt med en handicappet på en af kommunens institutioner.

Af hændelsesrapporterne fremgår blandt andet en beskrivelse af den konkrete episode, den ansattes fulde navn og cpr-nummer og i flere tilfælde også navnet på den handicappede. Alt sammen information, der er så alvorlige brud på persondataloven, at Datatilsynet har taget sagen op.

It- skandale i Middelfart: Handicappede udstillet på nettet

Annonce:

Nu er den gal så igen. Denne gang har Middelfart lagt brugernavn og adgangskode ud på nettet til et andet kommunalt system, der indeholder beskrivelser af flere af kommunens handicappede borgere. Bl.a. kan man læse om en navngiven beboer på en institution, der er i konflikt med andre beboere.

Kommune skrotter skandale–system

Middelfarts nye it-brist er stærkt kritisabelt, mener it-advokat Claes Christensen:

- Der er ingen tvivl om, at det er en overtrædelse af persondataloven. Det er ikke god databehandlingsskik at lægge det her frem. Der er en forpligtelse til at holde data forsvarligt sikret, og den overholder Middelfart Kommune langtfra, når man på den måde lægger brugernavn og adgangskode tilgængeligt på internettet, siger han.

It-sikkerheden sejler i kommunerne

Hos Middelfart Kommune beklager social- og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune Mette Heidemann, at der har ligget loginoplysninger på nettet til et internt kommunalt system.

- Databasen har indeholdt personhenførbare oplysninger, men vi mener ikke, de har været personfølsomme. Vi mener, der er en gradbøjning, som handler om, hvad der præcist står om den pågældende borger.

Annonce:

- For at sikre systemet har vi bedt vores arbejdspladser om at ændre adgangskoden til en ottecifret kode. Det er blevet gjort nu, men det er korrekt, at en beboer og en medarbejder er blevet nævnt ved fornavn, og det skal de ikke være. De navne er slettet nu, siger Mette Heidemann.

 Kan du love borgerne, at kommunens databehandling i fremtiden bliver mere sikker?

- Jeg kan love, at vi gør alt, hvad vi kan for, at ledere og medarbejdere er mere bevidste om persondatalov og datasikkerhed.

Melder kommune til politiet

 

’Michelle’ fra Middelfart frygter, at hendes data kan havne til frit skue på nettet på grund af kommunens sløseri med it-sikkerheden. foto: ernst van norde

- Det bekymrer mig meget, at kommunen er så skødesløs med borgernes personfølsomme oplysninger, at jeg, der ikke selv er computerspecialist, kan finde kodeord på kommunens hjemmeside.

Sådan siger Michelle, som fandt dokumentet med brugernavn og password til systemet i Middelfart Kommune, der bl.a. indeholder beskrivelser om nogle af kommunens handicappede borgere.

Datatilsynet: Et enkelt svips og dit CPR-nummer bliver misbrugt

Annonce:

Michelle har Aspergers, en form for mild autisme og får hjælp fra kommunen. I forbindelse med sagsbehandlingen har hun derfor selv fortrolige oplysninger journaliseret hos kommunen.

- Den her sag har rystet mig. Selv om datasikkerhed for mange ikke er noget, som de tænker over, så bruger jeg i øjeblikket mange mentale ressourcer på at bekymre mig over, om jeg bliver den næste, hvor man gennem kommunen kan læse om mine private oplysninger på nettet.

- Her snakker vi oplysninger, jeg ikke engang deler med min nærmeste familie. Og jeg er jo forpligtet til at dele det med kommunen, fordi jeg har Aspergers og har brug for hjælp til at få mit liv til at fungere, siger Michelle.

Hun henviser til, at hun tidligere har fundet login-oplysningerne til det samme system ligge og flyde på nettet.

FOA-formand efter it-skandale: - Mere end uacceptabelt

Dengang blev hun lovet af kommunen, at systemet ikke indeholder personfølsomme oplysninger, men dokumenter fra systemet afslører nu, at borgernes navne og detaljer om deres privatliv stadig kan findes i det.

Annonce:

Derfor har Michelle nu meldt Middelfart Kommune til politiet i håb om, at ledelsen vil tage sikkerheden omkring borgernes persondata mere seriøst.

- Jeg synes ikke, de påtager sig det ansvar, som de skal for at sikre borgernes data.

- Det er jo bekymrende, at almindelige borgere der ikke er it-uddannede kan finde store sikkerhedshuller på kommunens egen hjemmeside.

Michelle ønsker ikke sit efternavn i avisen. Ekstra Bladet er bekendt med hendes fulde identitet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Støjbergs første politiske udspil er at ramme folk i den tredje verden
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: